REGIO – Oasen, het bedrijf dat onder meer in Alblasserdam en omgeving mensen voorziet van drinkwater, slaat alarm. “Zonder extra maatregelen is het onmogelijk iedereen in 2030 van betrouwbaar drinkwater te blijven voorzien,” zo stelt het bedrijf.

Op 21 mei heeft Oasen tijdens de algemene vergadering het jaarverslag aangeboden aan haar aandeelhouders, de 21 gemeenten in het leveringsgebied van het drinkwaterbedrijf. Oasen meldt: “Het verslag toont aan dat het drinkwater van morgen vandaag al om extra maatregelen vraagt. Oasen heeft de wettelijke en publieke taak om klanten van schoon drinkwater te voorzien. Dat lukt alleen als de rijksoverheid, gemeenten, waterschappen en provincies met elkaar samenwerken. De tijd begint echter te dringen. Zonder extra maatregelen is het onmogelijk iedereen in 2030 van betrouwbaar drinkwater te blijven voorzien.”

In 2023 leverde Oasen 46 miljard liter drinkwater aan ruim 800.000 inwoners en 3.400 bedrijven. Oasen meldt: “Meer mensen komen wonen in het Groene Hart en daarmee is er ook steeds meer drinkwater nodig. Om ervoor te zorgen dat er voldoende drinkwater is voor iedereen, zijn forse investeringen noodzakelijk.”

Volgens Oasen gaat de vraag naar drinkwater stijgen met 8 miljard liter per jaar in 2030. Tot 2050 neemt dit toe naar 14 miljard liter. Oasen stimuleert bewust en zuinig drinkwatergebruik bij haar klanten. Oasen: “Desondanks is de opgave om genoeg drinkwater te blijven leveren in de toekomst niet haalbaar zonder aanvullende winlocaties. Daarvoor is Oasen afhankelijk van de overheid voor het krijgen van vergunningen. Die trajecten zijn complex en tijdrovend.”

Steeds meer inspanning nodig
Het oevergrondwater dat Oasen gebruikt om drinkwater van te maken, is afkomstig van rivier de Lek. Het rivierwater sijpelt via de oevers de bodem in om vervolgens opgepompt en gezuiverd te worden tot drinkwater. Hoewel dit voor Oasen de best beschikbare bron voor drinkwater is, staat de kwaliteit ervan onder druk. Het bedrijf meldt: “Er is steeds meer inspanning nodig om schoon drinkwater te blijven leveren. Klimaatverandering en lozingen van ongewenste stoffen hebben effect op de kwaliteit van drinkwaterbronnen. Een stevige inzet is nodig om de waterkwaliteit van drinkwaterbronnen te verbeteren. Echter heeft Oasen geen invloed op wat er zoal geloosd mag worden op de Nederlandse rivieren. Het drinkwaterbedrijf doet daarom een beroep op de partijen die daar wel over gaan. Wat niet in drinkwaterbronnen terecht komt, hoeft Oasen als drinkwaterbedrijf er niet uit te halen.”

Deel dit bericht via...