KINDERDIJK – Een bijzonder verhaal uit Kinderdijk. Jacolien Stam (Van Dijk) heeft deze week in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam haar nier afgestaan aan haar man André Stam. Op 9 april 2024 was het zover. “Ik heb zojuist mijn nier weggeven aan André, mijn man. Het was een heel bijzonder traject. We zijn al vanaf september bezig met de screening en vandaag was de grote dag,” vertelt Jacolien in een filmpje dat gemaakt werd door BeeldUitzending.

André kreeg toen hij drie jaar was zijn eerste donornier en die is bijna 28 jaar lang meegegaan. De Kinderdijker vertelt: “Dat is al een wonder, want normaal gesproken gaat de donornier die afkomstig is van een overleden persoon gemiddeld zo’n tien jaar mee.”

In de afgelopen jaren zag men tijdens controles in het ziekenhuis het functioneren van de nier steeds verder achteruit gaan. Als de nier onder de twintig procent functioneert, mag er gekeken worden naar het ontvangen van een donornier. André begon in september zijn zoektocht naar een donor. Vanuit zijn familie en zijn vriendenkring waren er maar liefst vijftien mensen bereid een nier af te staan. Vervolgens moest eerst gekeken worden of de bloedgroepen overeenkomen. Vervolgens werd er steeds nauwkeuriger gekeken. Uiteindelijk bleven er vier mensen over, waarbij een ‘match’ was, waaronder Jacolien; sinds 2016 de vrouw van André.

In januari werd uiteindelijk besloten dat Jacolien haar nier aan haar man zou geven. “Daar gingen wel wat afwegingen aan vooraf. Er werd ons verteld dat je zoiets wel samen moet zien zitten, omdat je tegelijk in de lappenmand zit. En er zitten natuurlijk ook consequenties aan. Op één nier kun je prima leven, maar je kunt er niet meer zo snel topsporter meer mee worden,” vertelt André.

Intussen zijn Jacolien en André aan het opknappen van de operatie. De verwachting is Jacolien deze week al naar huis mag en André volgende week. Voor met name André komt er daarna een lang traject met veel controles. “Een donororgaan wordt bijna nooit geaccepteerd door je lichaam als van jezelf. Zonder medicatie zou je lichaam het orgaan al snel afstoten. Daarom wordt met medicijnen de natuurlijke afweer laag gehouden.”

Het echtpaar heeft de gebeurtenis vast laten leggen op beeld. Beiden zijn dankbaar hoe alles is gegaan en ook dankbaar voor hoe Michael van BeeldUitzending het heeft vastgelegd.

In de video vertelt André onder meer: “Ik ben wakker geworden met een fantastisch gevoel van dankbaarheid. Het is niet te beschrijven wat er door mij heengaat en hoe dankbaar ik ben. In de eerste plaats aan God en aan mijn vrouw die deze ochtend geopereerd is om een nier af te staan aan mij en dit grote cadeau heeft gegeven.”

Jacolien: “Ik wil supergraag dat André ook weer goed opknapt en dat het herstel goed mag zijn. En de belangrijkste reden is dat we samen dienstbaar willen zijn in het koninkrijk van God en dat willen we krachtig en strijdvaardig doen. Die energie had André de laatste tijd niet meer. En ik kon mijn nier geven, want ik er makkelijk één missen. Die andere werkt super. De artsen zijn ook verbaasd dat het zo goed gaat met ons samen. Ik denk dat het goed is om te benoemen dat er zoveel mensen biddend om ons heen stonden en nog steeds staan. Daar zijn we zó dankbaar voor. God leeft en hij doet nog steeds wonderen. We mogen vertrouwen op Hem, want Hij maakt beloften waar.”

Bekijk hieronder de beelden.

 

Deel dit bericht via...