Zakelijke bijdrage
In 2009 werd voor het eerst een zogenoemde cryptomunt geïntroduceerd: Bitcoin. Een virtuele munteenheid, waarmee je kunt betalen bij een steeds groter aantal webshops en fysieke winkels. Een wereldwijd geaccepteerde valuta, die geliefd is omdat er geen transactiekosten zijn in het betaalverkeer. Maar ook een riskante belegging, omdat de waarde van de Bitcoin hevig schommelt. Waarom eigenlijk?
Vraag en aanbod bepalen de prijs

Op de eerste plaats kunnen we stellen dat vraag en aanbod primair de prijs van de Bitcoin bepalen. Dat is overigens gebruikelijk voor alle valuta. Maar de koers van de Bitcoin schommelt veel heviger dan die van de dollar, euro of yen. Dat komt omdat er nogal wat factoren zijn die hierbij een rol spelen. Als relatief nieuwe technologische uitvinding zijn veel mensen sceptisch ten aanzien van de Bitcoin. Juist de mate van vertrouwen in deze cryptomunt is bepalend voor de vraag en dus voor de koers. Ook de media spelen hierin een belangrijke rol. Zijn hackers erin geslaagd een grote hoeveelheid Bitcoin buit te maken, dan kun je een koersdaling verwachten, omdat het vertrouwen in deze valuta dan daalt. Heeft een grote onderneming bekendgemaakt te gaan investeren in Bitcoin? Dan schiet de koers wellicht omhoog.
Het effect van halvering

Een aspect dat bij het grote publiek minder bekend is, is de periodieke halvering die plaatsvindt ten aanzien van het minen van Bitcoin. Met minen wordt het proces bedoeld waarbij mensen hun computers gebruiken voor het oplossen van moeilijke wiskundige problemen die een rol spelen in het valideren van Bitcoin-transacties. Deze computergebruikers verdienen hiermee Bitcoin als beloning. Het is echter niet de bedoeling dat er onbeperkt nieuwe Bitcoin bijkomen, dus heeft men bedacht dat eens in de zoveel tijd de uitgekeerde beloning aan miners wordt gehalveerd. Deze Bitcoin halving vond plaats in 2012, 2016 en 2020. Telkens was het effect een forse koersstijging van de Bitcoin in de periode erna. Kenners schatten in dat dit ook bij een halvering in 2024 kan gebeuren.
Onzekere factoren

Naarmate de tijd verstrijkt, verandert ook de situatie. De hele wereld verandert en momenteel is de politieke situatie op het wereldtoneel uiterst instabiel. Dit kan een belangrijk aspect zijn in het stijgen of dalen van valutakoersen. Ook de Bitcoin heeft hiermee te maken. Bovendien moet nog blijken hoe de miners zullen reageren op het feit dat zij straks een minder hoge beloning ontvangen.

Deel dit bericht via...