ALBLASSERDAM – Een Marokkaanse man, die tijdens het uitbreken van de oorlog in Oekraïne in Oekraïne verbleef en naar Nederland vluchtte, mag voorlopig in de Alblasserdamse vluchtelingenopvang blijven. Dat heeft de voorzieningenrechter deze week besloten. De zaak werd gevoerd tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, die eerder dit jaar een terugkeerbesluit had uitgevaardigd tegen zogenoemde ‘derdelanders’. Derdelanders zijn migranten die in Oekraïne waren tijdens het uitbreken van de oorlog. Zij hebben geen Oekraïens paspoort, maar hadden wel een tijdelijke verblijfsvergunning voor Oekraïne.

Eigen land
Derdelanders kregen in Nederland dezelfde behandeling als andere vluchtelingen: een plek in een opvang. Afgelopen zomer veranderde dit toen demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (asiel) besloot dat gemeenten vanaf maart dit jaar geen derdelanders meer hoeven op te vangen, omdat zij immers ‘gewoon’ terug kunnen naar hun eigen land.

Naar de rechter
De Marokkaanse man in de opvang in Alblasserdam was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter. Een eerste verzoek om een voorlopige voorziening werd eind maart ingesteld, maar werd afgewezen. Afgelopen week volgde met succes een tweede verzoek.

Basis van uitspraak
De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid had bepaald dat de man vanaf maart niet meer in Nederland zou mogen blijven en terug zou moeten keren naar Marokko. Daartegen heeft de man beroep ingesteld. De voorzieningenrechter vindt dat de voorlopige voorziening toegewezen moet worden en baseert dit mede op de uitspraak van voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, waarin onder meer staat: “In afwachting van de beantwoording van de prejudiciële vragen houdt hij het hoger beroep van de vreemdeling aan en bepaalt hij dat de vreemdeling de tijdelijke bescherming behoudt bedoeld in de Richtlijn Tijdelijke Bescherming en de daarop gebaseerde Uitvoeringsbesluiten. Dit betekent dat de vreemdeling niet uit Nederland hoeft te vertrekken, dat hij zijn recht op opvang behoudt en dat hij mag blijven werken, totdat op het door hem ingestelde hoger beroep is beslist.”

In Alblasserdam blijven
De voorzieningenrechter zal daarom het terugkeerbesluit schorsen, totdat op het beroep van de Alblasserdamse Marokkaan is beslist. Dat betekent dat de vertrekplicht die op hem rust, wordt opgeschort. Hij mag voorlopig in de vluchtelingenopvang in Alblasserdam blijven. Verder dient de man te worden behandeld als ‘begunstigde van tijdelijke bescherming’. Dit houdt in dat hij recht houdt op opvangvoorzieningen en dat hij eventueel mag werken. In elk geval totdat zijn beroep inhoudelijk door de rechtbank is behandeld.

Kosten
De Staat moet 875 euro betalen aan de man voor de gemaakte proceskosten.

24 derdelanders
In Alblasserdam werden in de afgelopen 2 jaar 24 derdelanders opgevangen in het pand van de Jozuagemeente aan de Ampèrestraat. Het ging om onder meer Nigerianen, Azerbeidzjanen, Algerijnen en Egyptenaren. In de afgelopen weken werd steeds duidelijker dat er een einde aan die opvang zou komen. De meeste derdelanders zijn daarom intussen vertrokken uit Alblasserdam. Meerdere mensen hebben asiel aangevraagd en willen in Nederland blijven wonen.

Deel dit bericht via...