ALBLASSERDAM – Er komt ondanks een uitspraak van de hoogste bestuursrechter een einde aan de gemeentelijke opvang van zogenoemde derdelanders uit Oekraïne. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft gemeenten hier woensdagavond 3 april 2024 over ingelicht. In de vluchtelingenopvang bij de Jozuagemeente in Alblasserdam werden onder meer Nigerianen, Azerbeidzjanen, Algerijnen en Egyptenaren opgevangen in de vluchtelingenopvang die bedoeld was voor Oekraïners. Deze mensen waren tijdens het uitbreken van de oorlog voor bijvoorbeeld werk of een studie in Oekraïne en zijn gevlucht naar onder meer Nederland.

Na enkele maanden kwam hier steeds meer kritiek op, omdat men vond dat derdelanders gewoon naar hun eigen land terug zouden kunnen gaan.

In Alblasserdam werden 24 derdelanders opgevangen. In de afgelopen weken werd steeds duidelijker dat er een einde aan die opvang zou komen. De meeste derdelanders zijn daarom intussen vertrokken. Sommigen hebben asiel aangevraagd en willen in Nederland blijven wonen.

Woensdag zijn drie derdelanders vertrokken uit Alblasserdam. “Er bevindt zich nog één derdelander in de opvang van Alblasserdam. Hij wacht zijn procedure af of hij mag blijven,” zo laat een woordvoerster van de gemeente Alblasserdam weten.

Deel dit bericht via...