ALBLASSERDAM – Alblasserdammers Hans Laheij, Corrie Gijsen en Marjan Middelburg zijn gestart met een burgerinitiatief voor meer toneel in Alblasserdam. De drie hebben een droom: “Wij zouden graag de Alblasserdamse schooljeugd in contact brengen met theater. Dit voor de beleving van theater en ter stimulering van de taalontwikkeling. Daarom komen we met een plan,” vertellen ze.

Eerste succes
Het drietal heeft inmiddels al een eerste succes geboekt. Het is namelijk gelukt om via een paar fondsen een financiële bijdrage te ontvangen, waarmee donderdag 4 april 2024 de eerste voorstellingen gegeven konden worden in Landvast in Alblasserdam door theatergroep ‘Gesneden Koek’. De voorstellingen werden gegeven aan leerlingen uit de groepen 3 tot en met 8 van de basisscholen Het Palet en ‘t Nokkenwiel. Een van de acteurs heeft zelf op basisschool Het Palet gezeten en is opgegroeid in Alblasserdam. De voorstelling ging over Pinokkio en over deugen en opgroeien.

Bibliotheek
“We hebben ook contact met de bibliotheek gezocht en zij hebben een deel van het programma verzorgd en gaan op speelse manier de kinderen bewust maken van fake nieuws en kunstmatige intelligentie. De samenwerking met de bibliotheek is ook gezocht om de taalontwikkeling te stimuleren,” vertelt Marjan Middelburg.

Dit wil ik ook!
Marjan ging zelf jaren geleden naar het kindertheater. Haar zoon Jonathan zei toen: “Dit wil ik ook!” en uiteindelijk is het ook zover gekomen. Hij verdiepte zich steeds meer in theater. Eerst via het voorgezet onderwijs. Daarna startte hij op het mbo Hofplein en intussen heeft hij ook de toneelacademie in Maastricht afgerond en geeft hij voorstellingen. Marjan: “Ik gun elk kind dat het in ieder geval één keer heeft kennis gemaakt met toneel.”

Sprookje
Donderdag gingen de kinderen van Het Palet en ’t Nokkenwiel met Pinokkio mee op avontuur door Italië, in de eigenzinnige bewerking door ‘Gesneden Koek’ van het klassieke sprookje uit 1883 geschreven door Carlo Collodi. Met absurdistische karakters, fantasierijke vertellingen én boordevol humor. Een voorstelling over deugen en opgroeien voor iedereen vanaf 6 jaar. De voorstelling werd gemaakt en gespeeld door Jonathan Huisman en David Verschoor. Jonathan Huisman is een geboren en getogen Alblasserdammer, oud-leerling van Het Palet. Het plan is om de Alblasserdamse scholen hierover te benaderen en zij krijgen de mogelijkheid om die dag de voorstelling met een aantal klassen bij te wonen.”

Actueel thema
Corrie Gijsen vertelt over de voorstelling: “Het is ook nog eens een erg actueel thema. Het is belangrijk dat kinderen vroeg onderscheid kunnen maken tussen waar en onwaar.”

Scholen benaderen
De eerste voorstellingen werden donderdag met veel enthousiasme ontvangen. Het plan is om de christelijke Alblasserdamse scholen ook te benaderen met de vraag of zij ook een voorstelling willen bijwonen. De initiatiefnemers zijn echter nog wel op zoek naar sponsors om daarmee alle kosten die gemaakt gaan worden te dekken. Marjan: “De kosten voor drie voorstellingen op één dag bedragen ruim 2000 euro.”

Sponsors
De financiering van de voorstelling van donderdag 4 april kwam tot stand dankzij een bijdrage van Stichting Openbaar Basisonderwijs Alblasserdam, de Lions Alblasserwaard, Cultureel Centrum Landvast en Mark Plaisier van Plaisier AudioVisueel. Bedrijven of personen die ook willen sponsoren of andere vragen hebben, kunnen contact opnemen met Marjan via [email protected] of 0646225690.

 

Van links naar rechts: Hans Laheij, Corrie Gijsen en Marjan Middelburg.

Deel dit bericht via...