OUD-ALBLAS – De politie en de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) hebben vrijdagmiddag 23 februari 2024, in samenwerking met de dierenambulance, vijf verwaarloosde pony’s in beslag genomen langs de Beemdweg in Oud-Alblas. Jelko de Ruijter, woordvoerder namens de LID, vertelt: “De pony’s waren erg mager en waren hoefbevangen. Hoefbevangenheid is een ontsteking in de hoef en voor paarden en pony’s ontiegelijk pijnlijk.”

Hoefbevangenheid
De Ruijter vervolgt: “Als je de hoeven van een pony niet op tijd bekapt, gaan ze uitgroeien en dan krijgen ze lange sloffen met een punt eraan. Op een gegeven moment gaat dan ook het hoefbeen kantelen. De pony staat dan niet meer recht op de poten en dan steekt het hoefbeen door de zool heen en krijgen ze ontiegelijk veel pijn.”

Ernstig
De LID kwam de dieren op het spoor naar aanleiding van een tip. Afgelopen woensdag werd een eerste inspectie gedaan door de LID. De situatie bleek zo ernstig, dat twee dagen later direct tot inbeslagname is overgegaan. Dit gebeurde met toestemming van een Officier van Justitie (OvJ).

Geheime locatie
De pony’s zijn vrijdagmiddag in een vrachtwagen meegenomen. Dierenambulance Dierenlot was aanwezig en hielp bij het vangen van de pony’s. De dieren zijn daarna door een opslaghouder naar een geheime locatie gebracht en krijgen in de komende periode de nodige (medische) verzorging.

Vervolg
De eigenaar van de pony’s kan via de Officier van Justitie een straf opgelegd krijgen. Verder kan de OvJ besluiten dat de dieren herplaatst moeten worden. Het kan ook zijn dat de OvJ de zaak te ernstig vindt en laat voorkomen bij de rechtbank. Dan bepaalt een rechter of en zo ja welke straf er moet volgen.

De inspectiedienst is een onafhankelijke stichting die de dierenwelzijnswetgeving in Nederland handhaaft en toezicht houdt op de naleving ervan. De inspectiedienst richt zich daarbij op het welzijn van hobby- en gezelschapsdieren. De LID telt 25 inspecteurs en werkt in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De dienst is onder meer te volgen via de sociale media.

Eigenaar: ‘Maar twee pony’s in beslag genomen’
De eigenaar van de pony’s geeft via een woordvoerder aan dat slechts twee van de pony’s in beslag zijn genomen. “De andere drie zijn op initiatief van de eigenaar meegenomen voor een gezondheidscheck. Deze dieren lijden niet aan hoefbevangenheid.”

Daarnaast stelt de eigenaar dat er geen sprake van is dat de pony’s vermagerd zouden zijn. Aanstaande maandag volgt er een gesprek op het politiebureau.

De woordvoerder van de LID blijft er echter bij dat er vijf pony’s in beslag zijn genomen en dat de inspecteurs lang genoeg meelopen om te beoordelen of de pony’s wel of niet mager zijn.

Deel dit bericht via...