ALBLASSERDAM – Maandag 1 januari 2024 is zorgorganisatie ASVZ gestart met het runnen van het werkcafé in het gemeentehuis in Alblasserdam. Over een week zijn de eerste klanten welkom. Het vernieuwde gemeentehuis had sinds de oplevering in 2020 een eigen werkcafé, dat werd gerund door leerwerkbedrijf Smile. Maar daar is men mee gestopt. “Het exploiteren van het werkcafé voor Smile was niet rendabel. De opbrengsten van de verkopen waren niet in verhouding tot de salariskosten van de medewerkers en hun begeleiding,” laat een woordvoerster van de gemeente desgevraagd weten.

De woordvoerster vervolgt: “ASVZ werkt met cliënten met een dagbestedingsbudget uit de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Daarmee kunnen goede begeleiding en overige kosten voor het runnen van een succesvol werkcafé bekostigd worden.”

De cliënten gaan onder begeleiding kleine versnaperingen en lunches bereiden en de bezoekers van het werkcafé bedienen. Het werkcafé is vanaf 8 januari van maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 15.30 uur geopend. Buiten deze tijden kunnen bezoekers voor koffie of thee gebruiken maken van een zelf-servicepunt.

“Alblasserdam is een sociaal dorp met oog voor elkaar. Door de samenwerking met ASVZ krijgen mensen met een beperking een kans om, met goede begeleiding, te werken,” zo stelt de gemeente Alblasserdam in een persbericht. Wethouder Ramon Pardo verduidelijkt: “Als gemeente vinden we het belangrijk dat iedereen een fijne plek heeft in ons dorp. De samenwerking met ASVZ biedt mensen met een beperking de kans om actief mee te doen in of dichtbij hun eigen woonplaats. Door in het werkcafé aan de slag te gaan, kunnen ze nieuwe dingen leren, mensen ontmoeten en van waarde zijn.”

Verder laat de gemeente weten: “In ASVZ heeft de gemeente een passende nieuwe partner gevonden. Zo wil ASVZ met de bibliotheek werken aan laaggeletterdheid. ASVZ produceert veel regionale producten, waaronder bakkerijproducten. Zij wil niet concurreren met de lokale ondernemers maar ermee samenwerken en ook hun producten aanbieden.”

Jaap de Gruijter, directeur ASVZ: “Werk hebben of een andere vorm van zinvolle dagbesteding is voor iedereen belangrijk. Het geeft je de mogelijkheid andere mensen te ontmoeten en jezelf te ontplooien. In De Rederij krijgen onze cliënten de kans om te werken en een vak te leren. Ze hebben er heel veel zin in!”

ASVZ neemt het stokje over van Leerwerkbedrijf Stichting Smile, dat de afgelopen jaren het werkcafé exploiteerde. Om leerwerkbedrijf Smile uit Alblasserdam de gelegenheid te geven zich verder te ontwikkelen als regionale sociale onderneming, stapt de gemeente vanaf 1 januari 2024 uit het bestuur van de organisatie. Dertien jaar geleden werd Smile door de gemeente Alblasserdam opgericht als leerwerkbedrijf waarin cliënten uit Alblasserdam aan het werk zouden kunnen gaan in het eigen dorp. Momenteel zijn er zo’n 45 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkzaam bij Smile.

Smile blijft in de komende tijd nog wel actief in Alblasserdam. Zo is er een schoonmaakteam actief in het gemeentehuis en levert Smile werknemers voor de gemeentelijke buitendienst.

Deel dit bericht via...