ALBLASSERDAM – Jachtenbouwer Oceanco op het Zuiderstek in Alblasserdam wil flink gaan uitbreiden. Het bedrijf heeft bij de gemeente aangegeven te willen uitbreiden met een tweede dok met bijgebouwen met een totaal vloeroppervlak van 7.500m2 en een maximale hoogte van 33 meter, welke reeds onderdeel is van het huidige bestemmingsplan. Verder wil Oceanco een hal voor werkplaatsen en opslagruimten in 4 bouwlagen met een totaal vloeroppervlakte van circa 15.000 m2. Deze hal grenst direct aan de scheepsbouwhal en heeft een maximale hoogte van 24 meter.

Daarnaast wil het bedrijf een kantoorgebouw in 6 lagen met een totaal vloeroppervlakte van circa 12.500 m2. De bouwhoogte varieert tussen de 33 meter en 12 meter.

Tot slot wilde jachtenbouwer een parkeergebouw met gestapelde parkeerdekken met een maximale bouwhoogte van 18 meter. Het parkeergebouw biedt ruimte aan maximaal 1.000 voertuigen.

Tegelijkertijd zijn er gemeentelijke plannen om in hetzelfde Zuidelijk Havengebied ruim 150 woningen te bouwen.

Jachten tot 160 meter
Oceanco verwacht dat op basis van de huidige marktsituatie en terugkijkend op ontwikkelingen van de afgelopen 10 jaar de behoefte aan opslagruimte, kantoren en werkplaatsen verder zal toenemen. Belangrijkste redenen hiervoor zijn onder andere de toename van technische complexiteit van jachten (mede als gevolg van verduurzaming) , een toenemend volume per jacht en een zich sterk ontwikkelende vraag naar de refit van jachten. Ook verwacht de initiatiefnemer in de toekomst meer vraag naar grotere jachten, tot een lengte van 160 meter. “Daarnaast onderkent de initiatiefnemer dat het bouwen van een 152 tal woningen op korte afstand van de werf nadere beschouwing op de bedrijfsvoering noodzakelijk maakt,” zo stelt wethouder Freek de Gier in een brief aan de gemeenteraad van Alblasserdam.

Klimaatverandering tegengaan
Verder is in de raadsinformatiebrief te lezen: “De beoogde uitbreidingen geven de initiatiefnemer extra mogelijkheden om de ingezette verduurzaming van product en productieproces en bestaande faciliteiten nog verder aan te scherpen en te versnellen. De initiatiefnemer denkt hierbij met name aan het doorontwikkelen van haar duurzaamheidsvisie, waarin “greenhouse” gasreductie en circulariteit centraal staan, met als doel klimaatverandering maximaal mogelijk tegen te gaan. Ook wordt gedacht aan verdere elektrificering van het wagenpark, materiaal en materieel, het gebruik van duurzame energiebronnen zoals zonne-energie, windenergie, waterstof en het hergebruik, recyclen en repareren van materialen en producten, afvalvermindering en het zo efficiënt mogelijk inzetten van grondstoffen.”

Bestemmingsplannen wijzigen
Wethouder De Gier schrijft verder: “De gewenste ontwikkeling past echter niet (volledig) binnen de vigerende bestemmingsplannen “Herstelplan Alblasserdam” (2015) en “Parapluherziening Geluid Aan de Noord-Alblasserdam” (2017). Om de gewenste ontwikkeling te kunnen realiseren is wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk. De initiatiefnemer heeft hiervoor de benodigde onderzoeken laten uitvoeren en heeft samen met gemeente, de ontwikkelaar van het woningbouwplan en de Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid onderzocht of het mogelijk is om het woningbouwplan en de gewenste uitbreiding van initiatiefnemer binnen één bestemmingsplanwijziging mogelijk te maken. Een en ander bleek echter met name vanwege het aspect stikstof niet haalbaar. In overleg is daarom besloten een separaat ontwerp bestemmingsplan op te laten stellen. Dit ontwerpbestemmingsplan is door initiatiefnemer aangeboden aan het college met het verzoek een en ander in procedure te brengen.”

Positieve grondhouding
Burgemeester en wethouders hebben een positieve grondhouding ten opzichte van het verzoek van de initiatiefnemer aangenomen en zullen het concept bestemmingsplan van de initiatiefnemer zo spoedig mogelijk in procedure brengen – indien mogelijk gelijktijdig met het woningbouwplan – een en ander mede afhankelijk van de definitieve adviezen van de vooroverleg partners.

Proces opstellen bestemmingsplan
De afgelopen periode heeft Oceanco een bouwplan uitgewerkt om een nieuwe bestemmingsplanprocedure te kunnen opstarten. Hiervoor zijn de nodige onderzoeken uitgevoerd, rapportages opgesteld en is er uitvoerig afstemming gezocht met de ontwikkelaar van het zuidelijk havengebied. Ook is vooroverleg gevoerd met de Veiligheidsregio, Provincie, Rijkswaterstaat en het Waterschap Rivierenland. Ook de Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid (OZHZ) is nauw betrokken geweest bij de uitwerking van het project. Met name op de onderdelen bestemmingsplan, dezonering, geluid, stikstof en externe veiligheid heeft de OZHZ een belangrijke bijdrage geleverd.

De volledige raadsinformatiebrief van de wethouders is hier te downloaden.

Deel dit bericht via...