ALBLASSERDAM – Een aantal dagen eerder dan verwacht zijn zaterdagmiddag 4 november 2023 vijftig Oekraïense vluchtelingen aangekomen in crisisnoodopvang in de Havenkerk aan de Ieplaan in Alblasserdam. De oorlogsvluchtelingen werden welkom geheten door burgemeester Jan Willem Boersma. “Wij hopen jullie hier een veilig plek te bieden, om te kunnen rusten,” vertelde de burgemeester.

25 stapelbedden
In de Havenkerk worden al langere tijd vluchtelingen opgevangen, maar afgelopen week werd besloten om daar een deel crisisnoodopvang aan toe te voegen. Enkele dagen na het genomen besluit werd de grote zaal van de kerk, waar vroeger de diensten werden gehouden, leeggeruimd en niet veel later werden er vijf slaapzalen opgebouwd. In iedere deel zijn vijf stapelbedden gezet, zodat er per ruimte tien vluchtelingen kunnen slapen.

Niemand op straat
“Alblasserdam neemt hiermee haar verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat niemand buiten op straat hoeft te slapen. Deze mensen komen uit oorlogsgebied en worden hier tijdelijk opgevangen. Het is de bedoeling dat ze in januari een noodopvangplek krijgen in Dordrecht, waar ze wat langer kunnen verblijven,” vertelt burgemeester Boersma.

Voor elkaar zorgen
De burgervader vervolgt: “We hebben er in Alblasserdam voor gekozen dat men een tijdelijk verblijf heeft in de Havenkerk, zodat de vluchtelingen in ieder geval een slaapplek hebben. Er is in de afgelopen week hard gewerkt om de Havenkerk gereed te maken. In de kerkzaal zijn bedden geplaatst. Daar maken we plaats voor 50 vluchtelingen. Het is voor korte termijn en er zijn hele basale voorzieningen: een bed, douche en eten. We hopen dat mensen hier een veilige plek hebben, een beetje tot rust mogen komen en hier mogen ervaren dat we in Alblasserdam ook voor elkaar zorgen en de hulp geven die nodig is.”

Toespraak
De vluchtelingen die zaterdag in Alblasserdam zijn aangekomen, zijn gevlucht vanuit Oekraïne, waar momenteel nog steeds oorlog woedt. Na een korte tussenstop in Utrecht, arriveerden zij rond het middaguur met een touringcar in het Damdorp. De groep bestaat uit families, mannen, vrouwen en kinderen. Burgemeester Boersma sprak de aanwezigen toe en zei: “Goedemiddag iedereen, ik ben Jan Willem Boersma, de burgemeester van Alblasserdam. Ik wil jullie welkom heten hier in de opvang in Alblasserdam. Ik hoop dat jullie hier een plek van rust vinden. Jullie komen vanuit een verschrikkelijke situatie in Oekraïne. Ik kan me voorstellen dat jullie hier met gemengde gevoelens zitten. Dit is een tijd waarin je niet weet hoe het zal gaan en hoe het zal eindigen. Wij hopen jullie hier een veilig plek te bieden, om te kunnen rusten. Wij willen jullie helpen en we hopen dat er een plek wordt gevonden waar jullie langer kunnen blijven. Het verblijf hier is voor kortere tijd. Ik wens jullie een goede tijd hier en God zegene jullie.”

Achtergrond
Op 20 oktober 2023 is het landelijke aanmeldcentrum voor Oekraïense vluchtelingen in Amsterdam gesloten. Deze sluiting is voor onbepaalde tijd. De reden is dat er geen plek meer is voor opvang. In een brief heeft staatssecretaris Van der Burg aan Nederlandse gemeenten een dringend verzoek gedaan om nieuwe opvangplekken beschikbaar te stellen. In het voorjaar moeten er 97.000 noodopvangplekken zijn in Nederland. Op dit moment zijn er 83.000 plekken. De plekken die er zijn, zijn bezet. De staatssecretaris vraagt de gemeenten daarnaast om mee te denken om tijdelijk extra crisisnoodopvangplekken (CNO) te maken. De gemeenten in de regio werken samen met de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid om gehoor te geven aan de oproep van de staatssecretaris.

In deze regio is de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid verantwoordelijk voor de verspreiding van vluchtelingen en het gereedmaken van geschikte ruimtes.

Dit verhaal is gemaakt voor de gemeente Alblasserdam. Komende week volgt er een videoverslag.

 

 

Deel dit bericht via...