ALBLASSERDAM – De gemeente Alblasserdam gaat vijftig vluchtelingen uit Oekraïne een plek bieden in de Havenkerk aan de Ieplaan. Dat is maandagavond 30 oktober 2023 bekendgemaakt. In de Havenkerk worden momenteel al vluchtelingen opgevangen, maar daar komen 50 crisisnoodopvangplekken bij. “Alblasserdam neemt hiermee haar verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat niemand buiten op straat hoeft te slapen,” zo stelt de gemeente in een persbericht.

97 duizend noodopvangplekken
Verder laat de gemeente weten: “Op dit moment zijn er in Nederland te weinig opvangplaatsen voor vluchtelingen. Dit is ook zo voor vluchtelingen uit Oekraïne. Op 20 oktober 2023 is het landelijke aanmeldcentrum voor Oekraïense vluchtelingen in Amsterdam gesloten. Deze sluiting is voor onbepaalde tijd. De reden is dat er geen plek meer is voor opvang. In een brief heeft staatssecretaris Van der Burg aan Nederlandse gemeenten een dringend verzoek gedaan om nieuwe opvangplekken beschikbaar te stellen. In het voorjaar moeten er 97.000 noodopvangplekken zijn in Nederland. Op dit moment zijn er 83.000 plekken. Dat is te weinig. De plekken die er zijn, zijn bezet. De staatssecretaris vraagt de gemeenten daarnaast om mee te denken om tijdelijk extra crisisnoodopvangplekken (CNO) te maken. De gemeenten in de regio werken samen met de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid om gehoor te geven aan de oproep van de staatssecretaris.”

Verschil crisisnoodopvang en de huidige opvang
Verder is te lezen in het persbericht: “Crisisnoodopvang (CNO) houdt in dat we onderdak, eten en veiligheid bieden. De opvang is sober en doelmatig. Deze mensen worden niet ingeschreven in de gemeente. In de locatie Havenkerk is plek gevonden voor 50 crisisnoodopvangplekken (CNO), naast de huidige noodopvangplekken (NO). Wij zijn nog op zoek naar meer vaste plekken voor de noodopvang elders in onze gemeente.”

Wat er nu gaat gebeuren?
Afgelopen vrijdag is de recreatieruimte van de locatie Havenkerk goedgekeurd door de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid om als crisisnoodopvang te dienen. Zij gaan de recreatieruimte nu zo snel als mogelijk inrichten en verwachten dat de ruimte op maandag 6 november in gebruik genomen wordt. Deze Oekraïense vluchtelingen krijgen in januari een vaste plek aangeboden in de noodopvang in Dordrecht.

Deel dit bericht via...