ALBLASSERDAM – Vele tientallen mensen in Alblasserdam en omgeving zijn deze week benaderd door oplichters die zich voordoen als medewerker van de bank. Bankfraude bestaat al veel langer, maar deze week is er een duidelijke piek te zien in het aantal oplichtingen en pogingen tot oplichting. Dat ziet ook Rob van Hal van de SNS Bank in Alblasserdam. Donderdag kwamen er al acht mensen in de winkel op het Wilgenplein om melding te maken van bankfraude en ook vrijdag stroomden er nieuwe meldingen binnen. Een 38-jarige man raakte in één klap 8.000 euro kwijt.

Tijdens de oplichting wordt telefonisch verteld dat er een verdachte transactie is gesignaleerd of dat er een X-bedrag van de rekening af is geschreven. Vervolgens doen de criminelen zich voor als behulpzame bankmedewerker en zegt men te gaan helpen. Daarna begint het uithoren en gaat men op zoek naar mogelijkheden om mensen geld afhandig te maken. Bij de één wordt gevraagd software (AnyDesk) op de computer te installeren, zodat men mee kan kijken als men inlogt bij internetbankieren. Bij de ander wordt men aan de telefoon gehouden, zodat er iemand bij diegene langs de deur kan gaan om daar de bankpas op te halen.

“Het komt vaker voor, maar het is nu wel extreem,” vertelt Rob van Hal van de Alblasserdamse SNS Bank. “En wat ook opmerkelijk is: ze bellen met een nummer dat maar één nummer verschilt met het nummer van ons. Ons nummer begint met 030 en de oplichters bellen in een aantal gevallen met een 020-nummer.”

Verder ziet Van Hal dat zeker niet alleen de ouderen worden opgelicht. De criminelen zijn zeer gehaaid en weten ook van ‘relatief jonge mensen’ veel geld buit te maken. “Het is belangrijk dat mensen weten dat wij als banken nooit naar persoonlijke gegevens vragen. We vragen niet naar bankpassen en naar pincodes. Als iemand daar wel naar vraagt, weet je zeker dat het om oplichting gaat.”

Wie wordt opgelicht, wordt aangeraden daar zo snel mogelijk aangifte van te doen bij de politie. Verder wordt als advies gegeven om via internetbankieren of via de app van de bank direct een pinpas te blokkeren als iemand die aan de deur heeft opgehaald. Op die manier kan nog meer schade worden voorkomen.

Een preventiefolder van de politie is hier te downloaden.

Deel dit bericht via...