ALBLASSERDAM – Aan de flats van de Pieter de Hoochplaats in Alblasserdam worden volgende maand vleermuiskasten opgehangen om de vleermuizen die momenteel bij de Oude Loopplank zitten, daar weg te lokken. Er zijn vier vleermuisnesten aangetroffen en er zijn meerdere vleermuizen gesignaleerd. Zolang deze dieren daar zitten, mag er niet gesloopt worden, zo is te lezen in een nieuwsbrief aan de buurt. Het plan van de gemeente is om het oude pand van basisschool De Loopplank plat te gooien, om er daarna 40 tot 60 flexwoningen te plaatsen voor statushouders, spoedzoekers en starters.

Vleermuizenverhuizing noodzakelijk
In een nieuwsbrief aan de buurt is te lezen: “Het is noodzakelijk dat de vleermuizen ‘verhuisd’ zijn voordat er gestart kan worden met de sloop van de basisschool ‘De Loopplank’. Nadat de omgevingsvergunning bouw is afgegeven, zal de sloop starten. Het is nog niet bekend wanneer gestart wordt met slopen.”

Locatiekeuze staat vast
Het plan voor de flexwoningen werd in maart 2023 bekendgemaakt en stuitte in de buurt direct al op veel verzet. Een groep buurtbewoners vreest voor overlast en voor onveilige situaties in de wijk. Verder wordt er getwijfeld aan de oprechtheid van de gemeente Alblasserdam die belooft dat de woningen er voor maximaal 15 jaar zullen staan. Er zijn in de afgelopen periode vanuit de buurt diverse pogingen ondernomen om het college van B&W op andere gedachten te brengen en te laten kiezen voor een andere locatie. Wethouder Margreet de Deugd heeft echter al diverse malen te kennen gegeven dat de locatiekeuze vaststaat, maar dat de buurt nog wel kan meedenken over de exacte aankleding en invulling van de plannen. Hiervoor is inmiddels een klankbordgroep opgericht, waarin zeven buurtbewoners  deelnemen. “De klankbordgroep adviseert de gemeente en Woonkracht10 gevraagd en ongevraagd over de flexwoningen en denkt actief mee over de invulling en uitstraling van de locatie.”

‘Sneller ruimte op woningmarkt’
In de nieuwsbrief aan de buurt wordt (nogmaals) uitgelegd waarom de gemeente vindt dat er flexwoningen bij de Pieter de Hoochplaats moeten komen. “De huizenmarkt staat op dit moment erg onder druk, ook in Alblasserdam. Het is moeilijk om aan een woning te komen. De gemeente wil graag iedereen een fijne woonplek bieden. Daarom zijn er plannen om de komende jaren nieuwbouwwoningen te realiseren op het Wipmolenterrein, het Zuidelijk Havengebied en Kloos. Voor de kortere termijn wil het college van burgemeester & wethouders flexwoningen laten plaatsen op het terrein van De Loopplank. Zo komt er sneller meer ruimte op de Alblasserdamse huizenmarkt. De locatie aan de Pieter de Hoochplaats bleek na onderzoek het meest geschikt om op korte termijn flexwoningen te plaatsen. Op de plek van De Loopplank kunnen we ‘stenen’ inruilen voor nieuwe ‘stenen’ en hoeven we niet, zoals op andere onderzochte plekken, groen op te offeren voor woningen. De locatiekeuze staat vast. De invulling van het plan wordt nu door de medewerkers van de gemeente verder vormgegeven, in samenwerking met Woonkracht10 en de gevormde klankbordgroep. Uiteraard betrekken we ook de belanghebbenden rondom de locatie bij de realisatie van dit tijdelijke woonproject,” zo is te lezen in de nieuwsbrief.

Planning
In maart van 2023 werd gemeld dat het de bedoeling is dat de flexwoningen in het eerste kwartaal van 2024 bewoond kunnen worden. Of die doelstelling behaald kan gaan worden, is nog onduidelijk. Dit zal onder meer afhangen van hoe snel de vleermuizen verhuizen, maar is ook afhankelijk van de onderzoeken die nog moeten plaats vinden. In de nieuwsbrief staat: “Op de gekozen locatie van De Loopplank worden de komende tijd diverse onderzoeken gedaan of hebben inmiddels al plaatsgevonden. Denk aan een flora- en faunaonderzoek, een geluidsonderzoek, een stikstofonderzoek enzovoort. Deze onderzoeken moeten we doen om een vergunning te krijgen voor dit project. De uitkomst van de onderzoeken bepaalt in belangrijke mate hoe snel we aan de slag kunnen met de realisatie van de flexwoningen.”

Raadsvergadering
Op 19 december zal de gemeenteraad van Alblasserdam tijdens de raadsvergadering over het onderwerp gaan spreken, naar aanleiding van een raadsinformatiebrief die binnenkort naar de raad wordt gestuurd.

Deel dit bericht via...