ALBLASSERDAM – Het is vandaag, dinsdag 17 oktober 2023, de Internationale dag voor de uitroeiing van armoede. Wereldwijd wordt stilgestaan bij mensen die in armoede leven. Ook in Alblasserdam zijn er mensen die het financieel moeilijk hebben. Dankzij de groep Minima Alblasserdam hoeft men deze last echter niet alleen te dragen. Iedere maandag komen er mensen van Minima Alblasserdam bij elkaar in MFC Maasplein om met elkaar te praten en tips uit te wisselen. “We zijn hier met elkaar en voor elkaar en ik hoop een gids te zijn en een schouder om op te huilen,” vertelt Tiny den Boef die vorig jaar startte met de groep en veel hulp krijgt van haar ‘rechterhand’ Kim.

Schaamte niet nodig
Mensen die het financieel moeilijk hebben, vinden het vaak lastig om hiervoor uit te komen, weet Tiny. “Er is nog steeds schaamte en dat begrijp ik ook. Toch wil ik graag dat de schaamte eraf gaat en dat gebeurt hier ook. We zitten hier met elkaar in hetzelfde schuitje en hebben dezelfde dingen waar we tegenaan lopen. Vaak zie je dat armoede tegelijkertijd zorgt voor eenzaamheid. Ga maar naar een verjaardag. Negen van de tien keer gaat het over een nieuwe auto, een nieuwe telefoon, een vakantie… Allemaal dingen waar we buiten staan en waar we niet over kunnen meepraten.”

Ook mooie dingen
En ondanks het feit dat armoede en eenzaamheid vaak nare en verdrietige emoties oproepen, wil de groep Minima Alblasserdam niet bij de pakken neer gaat zitten. Juist niet. “We willen hier er voor elkaar zijn, elkaar helpen, met elkaar lachen en praten. Het gaat bij de gesprekken lang niet alleen maar over geld, schulden en armoede. We hebben het ook juist over mooie dingen. Dat maakt dat we ook zo makkelijk benaderbaar zijn,” vertelt Tiny.

Benaderbaar
Kees Brinkman, die onder andere actief is voor SchuldHulpMaatje, komt regelmatig bij de ‘Minimaatjes’ op bezoek. Hij heeft al veel mensen op weg geholpen en weet veel van schuldenproblematiek. Kees Brinkman vindt Minima Alblasserdam een waardevol initiatief in het dorp. “De sociale dienst zit op afstand en er is nog veel ambtelijk denken bij de overheid. Men verwacht vaak nog dat mensen die hulp nodig hebben, naar de hulpverlener toe komen, maar we moeten zelf naar de mensen toe. Minima Alblasserdam versmalt de kloof, houdt de drempel laag en is makkelijker benaderbaar dan de professional.”

Emoties horen erbij
Initiatiefneemster Tiny den Boef vertelt dat dat laatste ook een doel van de groep is: “Bij de professionals gaat het vooral over hoe je uit de schulden kunt komen, maar niet over de emotionele kant. Wij zijn er ook juist voor de emoties die erbij horen. We willen een hand op de schouder zijn. En we willen onze ervaringen met elkaar delen. Zoals: waar vraag je energietoeslag aan? Hoe vul je een bepaald formulier in? Zo willen we elkaar helpen, want als minima moeten we constant op eieren lopen. Als er een onverwachte rekening komt, gaan we voor de bijl. Berekeningen laten zien dat we er volgend jaar 70 euro op achteruit gaan. Dat is voor ons nekkend. Die zorgen delen we met elkaar en we stimuleren elkaar.”

Geen toelatingseisen
Bij Minima Alblasserdam zijn geen specifieke toelatingseisen. Tiny: “Als je je aangetrokken voelt tot de minima, dan ben je het waarschijnlijk ook en ben je hier altijd welkom. We zijn er ook specifiek voor de mensen die bijvoorbeeld de ene week eigenlijk bij de Voedselbank zouden moeten lopen, maar het de week erna toch weer redden en zo tussen wal en schip terecht dreigen te komen.”

Maasplein
De Minimaatjes, zoals ze zichzelf noemen, zijn iedere maandag tussen 14.00 en 16.00 uur welkom in het Maasplein. Tiny en Kim zijn vol lof over hoe zij gesteund worden door het Maasplein. Er is gratis koffie en thee en men kan binnen de genoemde tijden binnenlopen en weggaan wanneer men wil. Verder is er ook op woensdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur gelegenheid om langs te komen. “Alles is hier bespreekbaar. En als iemand iets wil bespreken dat andere mensen verder niets aangaat, gaan we even apart zitten,” aldus Tiny.

Facebook
De Facebookpagina heeft inmiddels al 131 leden en is hier te vinden. Mensen die zelf in armoede leven en behoefte hebben aan ‘lotgenoten’, hulp of contact, kunnen via de Facebookpagina contact zoeken. Ook mensen die hulp willen bieden, kunnen op die manier contact zoeken met de ‘kartrekkers’ Tiny en Kim.

Deel dit bericht via...