Commerciële bijdrage
Het is waarschijnlijk niet een onderwerp waar je iedere dag over nadenkt, maar toch moet je er altijd scherp op blijven: de keuring van lasapparatuur. Lasapparatuur wordt gekeurd om ervoor te zorgen dat alles veilig en correct functioneert en om te voldoen aan de normen en specificaties. De keuring van lasapparatuur is van groot belang omdat lasprocessen potentieel gevaarlijk kunnen zijn en omdat de kwaliteit van lasverbindingen sterk afhankelijk is van de apparatuur. Misschien wil je een lasapparaat kopen of ben je al in het bezit van een Kemppi lasapparaat bijvoorbeeld. Hoe kun je je dan voorbereiden op de keuring? Hier zijn enkele belangrijke aspecten van de keuring van lasapparatuur en de normen waaraan deze moet voldoen.

Normen en richtlijnen
Allereerst zal de inspecteur een veiligheidskeuring uitvoeren. Hierbij let hij op de elektrische veiligheid: lasapparatuur moet voldoen aan elektrische veiligheidsnormen, zoals de EN 60974-serie (in Europa), om ervoor te zorgen dat er geen elektrische gevaren zijn voor de gebruiker. Internationale normen waaraan je apparatuur moet voldoen zijn ISO 17662 (richtlijnen voor de inspectie van laswerk) en ISO 3834 (kwaliteitseisen voor smeltlassen van metalen). Deze bieden gedetailleerde richtlijnen voor de beoordeling en keuring van laswerk en de benodigde apparatuur. Ook brandveiligheid komt aan bod. Apparatuur moet voldoen aan brandveiligheidsvoorschriften en mag geen brandgevaarlijke situaties veroorzaken.

Lasprestaties
Naast veiligheid is ook de prestatie van de apparatuur belangrijk. De lasapparatuur moet de vereiste lasprestaties kunnen leveren, zoals gespecificeerd in technische specificaties en normen voor het specifieke lasproces (bijvoorbeeld EN ISO 4063 voor lasprocessen). Ook moeten lasapparatuurfabrikanten voldoen aan ISO 9001 of vergelijkbare kwaliteitsmanagementsystemen om de kwaliteit van hun producten te waarborgen.  Let ook op instellingen: de apparatuur moet goed ingesteld zodat de lasparameters zoals stroom, spanning en snelheid nauwkeurig te beheren zijn.

Zelf controleren
Denk eraan je apparatuur zelf regelmatig te controleren. Gebruikers moeten lasapparatuur regelmatig inspecteren en onderhouden om ervoor te zorgen dat deze correct en veilig blijft werken. Lees je daarnaast goed in over de keuring. De specifieke normen en voorschriften kunnen variëren afhankelijk van het land en de toepassing. Het is daarom belangrijk om de lokale wet- en regelgeving en de normen die relevant zijn voor jouw specifieke situatie te raadplegen en ervoor te zorgen dat de lasapparatuur aan deze eisen voldoet. Vaak zullen gecertificeerde inspecteurs of technici de keuring van lasapparatuur uitvoeren.

Er zijn veel normen en kwaliteitseisen om rekening mee te houden, waardoor je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig kun je door je apparatuur goed te onderhouden en regelmatig te laten checken ervan uitgaan dat je goed zit bij de periodieke keuring.

 

Deel dit bericht via...