ALBLASSERDAM – Bert en Dicky Verhoev uit Alblasserdam hebben vrijdag 13 oktober 2023 gevierd dat zij zeventig jaar getrouwd zijn. En hoewel het echtpaar altijd positief in het leven wil staan, was er vrijdag ook een domper: de burgemeester was er niet en er was ook geen locoburgemeester beschikbaar voor een felicitatiebezoek. “Ik moet vandaag plezier hebben, maar ik zit te huilen. Ik vind het heel erg. We hebben er zo naartoe geleefd en dan worden we een half uur van te voren gebeld dat de burgemeester ziek is, dat er geen vervanger is en dat ook de fotograaf is afgezegd,” vertelt mevrouw met betraande ogen.

4 loco’s
De zoon van het echtpaar heeft er geen goed woord voor over: “Is er dan niemand in dat grote gebouw die nadenkt en zegt: we sturen een plaatsvervanger? Mijn vader is 93 en mijn moeder is 89. Wie zegt dat ze er volgende week nog zijn? Dat de burgemeester ziek is, daar kan hij niets aan doen, maar er zijn vier locoburgemeesters. Er is toch wel íemand die even langs kan komen? Desnoods stuur je iemand van burgerzaken. Nu bellen ze een half uur van te voren af.”

Reactie gemeente
De gemeente Alblasserdam baalt van de ontstane situatie. Een woordvoerster van de gemeente laat weten: “Het is helaas niet gelukt om op korte termijn vervanging te regelen voor de burgemeester. Wij vinden het ontzettend vervelend dat dit niet gelukt is. Dit bijzondere echtpaar, dat al 70 jaar samen is, verdient natuurlijk een bezoek. Wij hopen op een later moment nog persoonlijk de felicitaties over te brengen.”

67 jaar in Alblasserdam
Een kleine goedmaker voor het echtpaar was dat vrijdag een ambtenaar van de gemeente langskwam met een bos bloemen. Mevrouw beloofde dat, zodra de burgemeester beter is, hij zeker alsnog langs wil komen. Vervolgens volgde een steeds gezelliger wordend gesprek ervoor dat de emoties tot bedaren werden gebracht. Bert en Dicky vertelden hoe zij al 67 jaar met plezier in Alblasserdam wonen. Veel mensen kennen het echtpaar. De twee komen vaak in het Makado en wandelen nog regelmatig, al worden de rondes wel steeds kleiner.

Eerst ontmoeting
Meneer komt uit Schiedam en mevrouw uit Ter Heijde aan Zee. De twee leerden elkaar 73 jaar geleden kennen in Hoek van Holland. “Hij lag bij de marine en ik was aan het fietsen met vriendinnen. Ze zouden naar de bioscoop gaan en hij sprong ineens achterop mijn fiets,” herinnert mevrouw zich glimlachend.

Wees
Bert werd vroeg wees; zijn beide ouders overleden op jonge leeftijd. Dicky vertelt: “Eigenlijk zorg ik al 73 jaar voor hem, want toen hij uit dienst kwam zei mijn moeder: ‘Laat hem maar hier komen’. Hij was toen nog loods.”

Timmerman
Het echtpaar woonde vlak na hun trouwdag nog enige tijd in bij de ouders van mevrouw. Daarna kreeg meneer een baan bij Verolme in Alblasserdam en verhuisden de twee naar het Damdorp. Meneer werkte zo’n zeven jaar bij Verolme en ging daarna als timmerman aan de slag in de bouw. Daar werkte hij tot aan zijn pensioen voor diverse werkgevers. Bert heeft als hobby ook veel houtsnijwerken en tekeningen gemaakt.

Garenspinnerij
Mevrouw werkte in Alblasserdam 22 jaar lang op de garenspinnerij in Alblasserdam. “Eerst bovenaan de dijk en later op het industrieterrein.”

Geëlektrocuteerd, maar positief
Mevrouw is in de afgelopen jaren veel geopereerd en meneer heeft al vanaf 1947 hoofdpijn, nadat hij tussen twee stroomdraden terecht kwam en werd geëlektrocuteerd. Desondanks staan de twee positief in het leven, steunen ze elkaar en verzorgen ze elkaar. Samen wonen ze nog altijd zelfstandig in hun appartement aan de Van Eesterensingel. “We blijven actief en positief,” vertelt mevrouw.

Kinderen
Het echtpaar Verhoev heeft één zoon, drie kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Het platina huwelijksjubileum wordt in familiaire kring gevierd.

Zeldzaam
Dat mensen zeventig jaar lang getrouwd zijn, komt niet veel voor en wordt in de toekomst zeldzamer doordat mensen tegenwoordig minder vaak trouwen en vaker scheiden dan vroeger. In de afgelopen dertien jaar kwam het in Alblasserdam drie keer voor dat de burgemeester of locoburgemeester in het bijzijn van pers op bezoek ging bij een echtpaar dat 70 jaar getrouwd was.

Deel dit bericht via...