ALBLASSERDAM – De gemeente Alblasserdam heeft besloten geen Israëlische vlag te hijsen, naar aanleiding van de vele doden en gewonden die afgelopen week vielen onder burgers in Israël. Via onder meer sociale media kreeg de gemeente meermaals de vraag waarom in Alblasserdam deze vlag niet wordt gehesen, terwijl in bijvoorbeeld buurgemeente Molenlanden wèl de Israëlische vlag in top hangt. De gemeente Alblasserdam meldt: “In Alblasserdam leven wij mee met de onschuldige burgers in Israël en de Palestijnse Gebieden, die terecht zijn gekomen in een oorlog. Wij zien afschuwelijke beelden in het nieuws voorbijkomen. Wij veroordelen elke vorm van terreur.”

Verder meldt de gemeente: “Wij hebben ervoor gekozen om geen vlag te hijsen. In Alblasserdam zijn wij terughoudend met het hijsen van internationale vlaggen. Het hele jaar wappert onze Alblasserdamse vlag voor iedereen. We willen in onze lokale samenleving geen voeding bieden voor internationale conflicten. Wij willen de nuance bewaren, daar waar het al ingewikkeld genoeg is. In Alblasserdam leven we al jarenlang samen met verschillende overtuigingen. Iedere inwoner heeft eigen gedachten en gevoelens bij deze situatie. Wij willen met elkaar in gesprek blijven en steun bieden aan iedereen die zich inzet voor vrede in het gebied.”

Door het hele land heen is er, na het geweld in Israël, discussie ontstaan over hoe om te gaan met Israëlische vlaggen. Rotterdam koos er bijvoorbeeld voor om de gemeentelijke vlag halfstok te hangen. Dat zorgde voor kritiek van mensen die vonden dat de burgemeester van de stad niet durfde te kiezen. In Den Haag werd op het Binnenhof wel de Israëlische gehesen en ook dat zorgde weer voor ophef.

Op diverse plekken in Alblasserdam hangen bij woningen wel Israëlische vlaggen als steunbetuiging aan Israël.

Deel dit bericht via...