ALBLASSERDAM – Op het Raadhuisplein in Alblasserdam is woensdag 11 oktober 2023 de regenboogvlag gehesen. Dit gebeurde tijdens zonsopkomst (08.00 uur) en werd verricht door één van de bodes van het gemeentehuis. Het doel van het hijsen van deze vlag is, zo meldt de gemeente Alblasserdam, dat “er wordt stilgestaan bij de sociale veiligheid en acceptatie van de LHBTIQ+gemeenschap door middel van het hijsen van de regenboogvlag.”

In 2020 werd in Alblasserdam, na uitgebreid politiek debat, voor het eerst de regenboogvlag gehesen. Sinds dat jaar is het een traditie om op de jaarlijkse internationale coming-out day de regenboogvlag in top te hijsen bij het gemeentehuis.

“Op coming-out day wordt aandacht besteed aan het moment dat lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender-, intersekse- en queer personen (LHBTIQ+ gemeenschap) openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt: het uit de kast komen oftewel de coming-out. De praktijk leert dat dit vaak een lastige stap is voor personen uit de LHBTIQ+ gemeenschap, wat onder meer kan leiden tot (ernstige) psychische problemen,” zo laat de gemeente Alblasserdam via haar sociale mediakanalen weten.

Verder is te lezen: “Hiermee wil het gemeentebestuur een steun in de rug bieden aan hen die nog niet uit durven te komen voor hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Dit staat ook benoemd in het LHBTIQ+ beleidsplan, dat als doel heeft om de sociale veiligheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap te bevorderen.”

Bij het hijsen van de vlag waren dit jaar geen vertegenwoordigers van het college van B&W of gemeenteraadsleden aanwezig.

Deel dit bericht via...