ALBLASSERDAM – Een groep militairen heeft maandagmiddag 9 oktober 2023 Alblasserdam bezocht. De mensen van de Landmacht kregen ter hoogte van kunstwerk De Cyclus aan de Kade uitleg over hoe er in de Tweede Wereldoorlog in en om Alblasserdam is gevochten en welke rol de Brug over de Noord (De vergeten brug) hierin heeft gespeeld. Verder werd men uitgedaagd om een plan te maken hoe men als Defensie anno 2023 te werk zou gaan.

Het bezoek aan Alblasserdam zal vaker worden gebracht, omdat er van de Damdorpse historie veel geleerd kan worden. De aanwezigheid van de militairen trok onder meer bekijks van kinderen een een veteraan.

De uitleg werd gegeven door iemand namens het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Het NIMH is een gespecialiseerd kennis- en onderzoekscentrum op het gebied van de Nederlandse militaire geschiedenis. Het instituut heeft tot taak het onderzoek doen naar en onderwijs geven over de Nederlandse militaire historie. Dit gebeurt onder andere op de Koninklijke Militaire Academie. Daarnaast geeft het instituut militair-historische adviezen aan de defensie-organisatie en verzorgt publicaties op militair-historisch gebied. Ook heeft het instituut een belangrijke taak op het gebied van het vastleggen van de gebeurtenissen tijdens de huidige operaties van de Nederlandse krijgsmacht. Verder beheert het NIMH een unieke militair-historische collectie en maakt deze toegankelijk voor een breed publiek.

 

Deel dit bericht via...