ALBLASSERDAM – Abdelghafour El B. (26) uit Papendrecht is het niet eens met het feit dat hij eerder deze maand door het Gerechtshof in Den Haag is veroordeeld tot 6 jaar cel voor het dodelijk aanrijden van twee jonge vrouwen uit Alblasserdam en gaat daarom in cassatie tegen de uitspraak. Dit betekent dat de Hoge Raad naar de zaak gaat kijken. De Hoge Raad der Nederlanden is de hoogste rechtsprekende instantie in Nederland. De nabestaanden van de 18-jarige en 19-jarige vrouwen hadden gehoopt met de uitspraak van het Gerechtshof het juridische deel eindelijk af te kunnen sluiten. Voor hen is dit een nieuwe tegenslag in deze zaak.

Wel doodslag
Abdelghafour El B. reed op 6 mei 2022 op de Edisonweg in Alblasserdam met zijn auto twee jonge vrouwen op een scooter aan. De tieners op de scooter kwamen hierbij om het leven. Volgens het Gerechtshof heeft de man zich schuldig gemaakt aan doodslag en verdient de Papendrechter daarmee zes jaar cel en tien jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. De straf die het Hof deze maand heeft opgelegd, is een jaar langer dan de celstraf van vijf jaar die de rechtbank vorig jaar had opgelegd. Anders dan de rechtbank, vindt het Hof dat er wel degelijk sprake is geweest van doodslag en niet alleen van ‘roekeloos rijden’. Justitie had tien jaar cel geëist.

Cassatie
Cassatie houdt in dat de verdachte of het Openbaar Ministerie in beroep gaat bij de Hoge Raad. Dit kunnen ze doen als ze denken dat er fouten zijn gemaakt in hun rechtszaak. De Hoge Raad behandelt de zaak niet meer inhoudelijk, maar kijkt of het recht en de procesregels goed zijn toegepast. Is dit niet zo? Dan kan de Hoge Raad de uitspraak van het gerechtshof vernietigen (casseren). Bij cassatie is er geen nieuwe zitting. De Hoge Raad beoordeelt alle documenten over de strafzaak en neemt daarna een beslissing. Cassatie is dus een schriftelijk proces.

Er kunnen 3 uitkomsten zijn:
– De Hoge Raad bepaalt dat de uitspraak niet geldig is en dat het gerechtshof het strafproces opnieuw moet doen. Of dat een deel van het strafproces opnieuw moet.

– De Hoge Raad bepaalt dat de uitspraak van het gerechtshof niet geldig is. De Hoge Raad doet daarna zelf een nieuwe uitspraak.

– De Hoge Raad bepaalt dat de zaak niet geschikt is voor cassatie. Dit heet niet-ontvankelijk verklaren. Na deze uitkomst kan de straf uitgevoerd worden.

Weer langer
Twee weken geleden gaf Ellen van Loosbroek, advocaat van de nabestaanden van één van de slachtoffers aan te hopen dat de man niet in cassatie zou gaan. “Ik hoop dat het hierbij blijft, anders duurt het nog weer langer voordat de nabestaanden aan verwerking toekomen,” zei Van Loosbroek.

Tot 2 jaar duren
Cassatie kan een tijd duren. Het kan lang duren voordat de Hoge Raad het dossier ontvangt. Daarna onderzoekt de Hoge Raad heel precies het hele strafproces. Het onderzoek duurt gemiddeld 9 maanden maar het kan ook uitlopen tot 2 jaar.

52 boetes
Verdachte Abdelghafour el B. is veroordeeld voor doodslag op twee jonge vrouwen uit Alblasserdam. De 18-jarige en 19-jarige vriendinnen reden in de nacht van 5 op 6 mei 2022 op één scooter richting Alblasserdam. De tieners reden door het groene verkeerslicht en staken de Edisonweg over richting de Grote Beer. Op dat moment kwam van links een automobilist aan. De man reed op dat moment tussen de 81 en 97 kilometer per uur op een weg waar, vanwege wegwerkzaamheden, een maximumsnelheid gold van 30 kilometer per uur. Verder reed hij door het rode verkeerslicht. Tot slot heeft onderzoek uitgewezen dat de verdachte op eerdere kruisingen te hard reed. Zo zou hij tussen de 111 en 126 kilometer per uur hebben gereden bij een eerdere kruising op zijn route van die nacht op een plek waar maximaal vijftig gereden mocht worden. Verder bleek na de dodelijke aanrijding dat de verdachte tussen januari 2018 en april 2022 52 keer een boete kreeg voor verkeersovertredingen.

De volledige uitspraak van het Hof is hier te downloaden. Daarin staat ook het verweer van de advocaat van de verdachte. Alle ingebrachte punten zijn door het Hof verworpen.

 

Deel dit bericht via...