ALBLASSERDAM – De gemeente Alblasserdam gaat extra maatregelen nemen om recreatieplas het Lammetjeswiel in Alblasserdam nog veiliger te maken. Dit jaar verdronk de 13-jarige Chiara in de zwemplas. En hoewel het gebied en de plas aan alle veiligheidseisen voldoet, hoopt de gemeente met een aantal maatregelen de veiligheid te kunnen verhogen. Zo komt er een tweede drijflijn, voor de huidige drijflijn. “Waardoor er een soort ‘bufferzone’ ontstaat, waarbij er een extra veiligheidsaspect wordt toegevoegd,” zo is te lezen in een raadsmemo van burgemeester Jan Willem Boersma.

Verder komt er een extra bord (op een nieuw te plaatsen paal in het water) bij de drijflijn waarop staat dat achter dat bord het water dieper wordt. Daarnaast wordt een bord geplaatst bij de steiger met pictogrammen waarop duidelijk wordt dat het diep water is als men via de steiger te water gaat. (De steiger valt buiten de officiële zwemzone). En tot slot worden er extra pictogrammen en stickers aangebracht op de steiger en op de al aanwezige blauwe informatieborden. Op de stickers wordt vermeld vanaf waar het water dieper wordt.

Een mógelijk ander maatregelen is toezicht door de mensen van de reddingsbrigade.

Op dinsdag 8 augustus heeft burgemeester Boersma samen met een adviseur integrale veiligheid van de gemeente Alblasserdam gesproken met Bernard Korte, directeur van het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties. Daarbij is onder meer gesproken over toezicht. In de raadsmemo wordt hierover gemeld: “Op grond van de Europese zwemwaterrichtlijn zijn zwemlocaties ingedeeld in vier categorieën (A,B,C en D). De categorieën A en B hebben betrekking op zwembaden. De categorieën C en D hebben betrekking op oppervlaktewateren. Zwemlocaties in de categorie C zijn specifiek ingericht met daarvoor bestemde voorzieningen en daarbij is een vorm van bedrijfsmatige exploitatie aanwezig. Deze locaties zijn vaak door een omheining afgesloten en je moet betalen om er te mogen zwemmen. Toezicht is hier verplicht. De wet stelt niet of nauwelijks eisen aan het toezicht, alleen dat er sprake is van ‘voldoende toezicht’. Het Lammetjeswiel valt volgens het NIVZ onder een D locatie. Deze aangewezen zwemlocaties in oppervlaktewater zijn meestal niet specifiek ingericht voor baden en zwemmen, en hebben meestal nauwelijks tot geen voorzieningen zoals toiletten en kleedruimten. Deze locaties hebben de functie van een nutsvoorziening, zijn openbaar toegankelijk en zwemmen/recreëren is daar gratis. Het houden van toezicht is bij deze locaties niet verplicht.”

Verder is te lezen: “Hoewel toezicht niet verplicht is benoemt het NIVZ wel de optie om in gesprek te gaan met de Reddingsbrigade om mogelijkheden te verkennen tot toezicht op drukke dagen. Het instellen van permanent toezicht echter zonder bepalingen ten aanzien van openstelling of beperking in tijden van toegankelijkheid van het gebied, zou wel kunnen leiden tot verwarring en bijdragen aan een vorm van schijnveiligheid.”

De burgemeester sluit zijn memo af met : “Wij gaan in gesprek met de Reddingsbrigade om de mogelijkheid te verkennen tot toezicht op drukke dagen en wij blijven de ontwikkelingen vanuit de provincie actief volgen.”

De volledige raadsmemo over de zwemveiligheid in het Lammetjeswiel is hier te downloaden.

Deel dit bericht via...