Commerciële bijdrage
REGIO – In 2023 hebben inwoners van de gemeente Alblasserdam met een laag inkomen opnieuw recht op energietoeslag. Via de gemeente kunnen zij een tegemoetkoming – van in totaal 1300 euro – aanvragen om compensatie te krijgen voor de hoge energieprijzen. Dit artikel biedt inzicht in de huidige status van de energietoeslag en waarom deze toeslag noodzakelijk is.

Wat is de huidige status?
Op dit moment heeft de overheid nog geen toestemming gegeven om de energietoeslag voor 2023 uit te keren. Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door zowel de Tweede als de Eerste Kamer. Dit proces zal echter pas plaatsvinden na het zomerreces van de Kamerleden, dat loopt van 7 juli tot 11 september. De verwachting is dat de toeslag eind september of begin oktober kan worden aangevraagd. De exacte datum waarop de toeslag wordt uitgekeerd, verschilt per gemeente.

Hoge energierekening zorgt voor problemen
Voor veel inwoners is het een helse opgave om de eindjes aan elkaar te knopen, en zij smachten dan ook naar de 1300 euro van de energietoeslag. Het CBS heeft vorige week berekeningen gepubliceerd waaruit blijkt dat de energierekening ten opzichte van afgelopen jaar met meer dan 600 euro is gestegen. Het is dan ook geen verrassing dat dit voor veel burgers financieel niet meer haalbaar is.

Voorschot
Sommige gemeenten hebben al een voorschot van 300 tot 500 euro op de energietoeslag verstrekt, terwijl het resterende deel van de toeslag wordt uitbetaald zodra het wetsvoorstel door het kabinet wordt goedgekeurd.

De gemeente Alblasserdam heeft ervoor gekozen om een voorschot van 300 euro over te maken naar iedereen die in 2022 al energietoeslag heeft ontvangen. Deze groep krijgt – hopelijk in oktober – dus nog 900 euro overgemaakt.

Recht op energietoeslag?
Om in aanmerking te komen voor energietoeslag mag je maximaal 120 procent van het sociaal minimum verdienen, waarbij er mogelijk nog per gemeente kan worden afgeweken. In 2022 varieerde de inkomensnorm tussen de 110 en 130 procent van het sociaal minimum.

Energiekosten per maand nu al verlagen?
Vind je de uitkeringsdatum voor de energietoeslag nog te ver weg? Neem dan eens je energiecontract onder de loep, want door over te stappen van energiecontract kan je vaak veel besparen. Er zijn inmiddels meerdere jaarcontracten die lager zijn geprijsd dan de tarieven die huishoudens met een variabel contract betalen. Bekijk dit overzicht  voor de goedkoopste energieleveranciers in augustus.

Deel dit bericht via...