ALBLASSERDAM – Maarten van Dam heeft zaterdag 5 augustus 2023 een meerval van 1,5 meter groot gevangen in het Rijzenwiel in Alblasserdam. De 22-jarige Damdorper was op karper aan het vissen. Toen de piepers van de hobbyvisser afgingen, wist hij dat hij beet had, maar niet dat er zó’n grote vis boven het wateroppervlak zou verschijnen. Voor Maarten was het de eerste keer dat hij een meerval aan de haak had. “Het was echt bizar. Het is een soort monster. Hij was 1,5 meter groot en woog ongeveer 30 kilogram,” vertelt Maarten.

De twintiger heeft de meerval in de rivier de Noord uitgezet. Vissers hadden onderling al besproken dat als iemand de meerval zou vangen, deze in de rivier vrijgelaten zou worden. Zaterdag was het zover. Maarten: “De meerval is ooit door iemand voor de grap in het Rijzenwiel uitgezet, maar dit soort vissen horen in groter water met stroming te zwemmen. Ook ging de visstand in het Rijzenwiel achteruit.”

Maarten vermoedt dat de meerval die zaterdag is gevangen dezelfde is als degene die 7 jaar geleden in het Rijzenwiel werd gevangen en toen ongeveer één meter groot was. “Hij is gegroeid.”

De meerval is de grootste zoetwatervis van Europa.

Deel dit bericht via...