OUD-ALBLAS – Bij de familie Eijkelenboom, van melkveehouderij Eijkelenboom uit Oud-Alblas is verbazing ontstaan over hoe de gemeente en de verzekeringen omgaan met zonnecelscherven die zijn neergekomen in de weilanden in Oud-Alblas, na de grote brand van afgelopen zondag bij Bon Bon aan de Van Hennaertweg in Alblasserdam. Sjanie Eijkelenboom-van Muijlwijk doet via Facebook haar verhaal.

“Deze brand was en is in eerste plaats vreselijk voor de betreffende ondernemer. Maar met verbazing ervaren wij momenteel hoe gemeente en verzekering hiermee omgaan. Het heeft al een aantal belletjes gekost. Niemand schijnt echt te weten wat te doen in dit soort situaties. En nu een update van Gemeente Molenlanden. Een gespecialiseerd bedrijf heeft zorgvuldig onderzoek gedaan naar de verspreiding van glasdeeltjes en overig materiaal. De woorden ‘gespecialiseerd’ en ‘zorgvuldig’ triggeren mij. Het bedrijf van m’n ouders ligt in dit gebied.”

“Dit zorgde ervoor dat we vanaf maandagmiddag percelen hebben afgelopen op zoek naar glasscherven en ander materiaal. Inmiddels hebben wij tussen de 30 en 35 stukken gevonden dit wij vonden het gelukkig meevallen. Hier en daar zagen we materiaal liggen. Nu is het wel zo dat het in lang gras een stuk moeilijker zoeken is dan in kort gras. We zagen dit gespecialiseerde bedrijf ook het erf oprijden, het betonpad uitrijden, vanuit de auto links en rechts kijken en concluderen : oké hier ligt niks. “Staat genoteerd”. Uitstappen was er niet bij.”

“Vervolgens spreken ze de boer zelf, die laat de gevonden scherven zien maar ze halen hun schouders op. De conclusie blijft: wij zagen “niks” Zo komt dit nieuwe kaartje online en zie ik percelen buiten het groene vlak liggen waar wij de glasscherven hebben opgeraapt.”

“Vervolgens is het advies vanuit gemeente en brandweer. Bel je verzekering. Zo gedaan. Dan krijg je als antwoord, dien maar in dat u schade heeft en dan krijgt u 500 euro. 500 euro?? Voor wat? @univéverzekering. Oké, maar dat was onze vraag niet. Daar ging het ons dus niet om. We willen weten wat er geregeld moet worden als er koeien ziek worden. Relevante informatie zou zijn als we weten welke stoffen er in de delen zitten. De vraag rijst, zijn er ook veel kleinere delen neergekomen die met het blote oog niet te zien zijn? Echter op deze vragen komt geen antwoord. Maar het regent berichten over gespecialiseerde bedrijven en het in beeld brengen van het gebied. En het advies om graslanden die niet gereinigd zijn niet te maaien. Wat kun je met zo’n advies? Het klinkt eerder als indekken voor het geval als er later problemen komen.”

“Nuchter boerenverstand is er niet bij. Concrete hulp al helemaal niet. Wij boeren bellen wel onderling en delen grotendeels hetzelfde gevoel. Ons verstand zegt dat het allemaal wel meevalt en we hopen vooral dat er geen koeien met maagproblemen komen, want dat is iets wat zou kunnen optreden als ze een glasdeeltje opeten. En al die mediaberichten nemen we maar met een korreltje zout. Want daar klopt doorgaans nog geen 50% van. En overheden en gespecialiseerde bedrijven moeten nog een hoop leren….”

Deel dit bericht via...