ALBLASSERDAM – Marcel Baanen (54) van Bon Bon Catering en Events is niet bij de pakken neer gaan zitten, na de megabrand die zondag 30 juli 2023 zijn bedrijf langs de Van Hennaertweg in Alblasserdam in as heeft gelegd. Door de tranen en het verdriet heen is er grote wilskracht om door te gaan. “Ik ga niet weg uit Alblasserdam. We hebben gevraagd om zo snel mogelijk met een sloopplan te komen. Ik wil hier op dezelfde plek gaan herbouwen,” vertelt Baanen terwijl er op de achtergrond nog steeds wordt geblust.

Marcel, die vanuit de hele regio steunbetuigingen en medeleven ontvangt, is een dag na de brand zoveel mogelijk zaken aan het regelen. Met zijn handen zwart van het roet en doorweekte haren, kleding en schoenen van de regen loopt hij over zijn terrein. Alles moet geregeld worden. De contacten met de verzekeringen, overleg met de brandweer, een gesprek met de burgemeester, de pers te woord staan, het personeel toespreken en uitleg geven over wat er staat te gebeuren en intussen vele telefoontjes beantwoorden. De ondernemer gaat onvermoeibaar door.

Levenswerk
“Mijn vader heeft in 1984 Bon Bon opgericht en ik kwam er in 1989 bij. We waren toen met z’n drieën en nu met 62 man. Met de brand van gisteren is echt ons levenswerk in rook opgegaan. Het is niet alleen het gebouw dat verloren ging, maar ook de herinnering aan talloze gekoesterde gebeurtenissen die binnen en buiten de muren hebben plaatsgevonden. Met deze herinneringen in het achterhoofd en kracht puttend uit onze passie voor het organiseren van events en het ondernemen laten wij ons niet uit het veld slaan. Met veerkracht en vastberadenheid schakelen we snel, om alles weer op te pakken en door te gaan met waar we goed in zijn. We blijven daarom ook operationeel. We hebben vandaag alweer een begrafenis verzorgd en een lunch bij Oceanco. Ons personeel werkt nu vanuit de Heeren-restaurants en in Hendrik-Ido-Ambacht hebben we een klein kantoor gemaakt,” vertelt de Alblasserdammer.

Pand nodig
Voor de komende anderhalf jaar is het bedrijf hard op zoek naar een hal van ongeveer 2000 vierkante meter groot met voldoende stroomcapaciteit en met ongeveer 25 werkplekken. Mensen die een dergelijk pand bezitten, kunnen hiervoor contact opnemen met Bon Bon. Het bedrijf gebruikt veel stroom met apparaten zoals ovens, koelcellen, fornuizen en braadpannen.

Ontstaan
Over hoe de brand nu precies is ontstaan, durft ook Marcel nog geen uitspraken te doen. Er was eerder op de dag nog gewerkt aan de zonnepaneelinstallatie die de volgende dag operationeel zou worden, maar wat er nu precies is misgegaan blijft gissen. De verzekeraars doen hier nog wel onderzoek naar. Door de installatie van ruim 460 zonnepanelen zou het bedrijf overdag geen elektriciteit van het stroomnet meer nodig hebben en zou de onderneming zelfvoorzienend kunnen zijn. Op camerabeelden van een bedrijf uit de buurt is te zien hoe even na 14.00 uur rook begint te kringelen vanaf het dak. Binnen enkele minuten zijn dit al dikke zwarte rookwolken en niet veel later komen de eerste 112 meldingen binnen en schalen de hulpdiensten op naar zeer grote brand en uiteindelijk ‘grip2’.

Marcel Baanen in gesprek met onder meer burgemeester Jan Willem Boersma van de gemeente Alblasserdam.

Heeren aan de Haven
Marcel was op het moment dat de brand ontstond net weg uit Alblasserdam. “Wij gingen denk ik rond kwart voor twee weg. We maakten nog een ronde door het pand. Er was op dat moment nog een alarmmelding van een koeling. Die hoorden we piepen en hebben we gereset We zijn het pand uit gegaan en naar de Heeren aan de Haven in Streefkerk gereden.” Daar werd de ondernemer door personeel geattendeerd op de brand. Niet veel later arriveerde de Alblasserdammer bij zijn bedrijf en moest hij met tranen in zijn ogen machteloos toezien hoe zijn levenswerk afbrandde.

Brandt nog steeds
Vanuit het afgebrande pand zijn maandag nog wat spullen gehaald. Een server, wat papierwerk, een speaker en nog wat andere zaken. Het meeste is verloren gegaan. Ruim 26 uur na het uitbreken van de brand, smeulde het nog steeds. De brandweer kwam maandagmiddag opnieuw ter plaatse om na te blussen. Na anderhalf uur bleek dat het bluswerk niet veel had uitgehaald. De temperatuur in het pand, waar men nu nog niet goed bij kan komen, is nog te hoog. Het wachten is nu tot het vuur is gedoofd, waarna het slopen kan beginnen.

Schade
De schade bedraagt miljoenen euro’s. De verzekeringen gaan bekijken wat er mis is gegaan en wie voor wat verantwoordelijk is.

Dank
Namens Bon Bon bedankt Marcel Baanen de hulpdiensten voor hun inzet tijdens de brand. Ook worden iedereen bedankt voor de lieve berichten, het medeleven en de steun. Marcel besluit: “Met positieve motivatie en creativiteit, zijn wij ervan overtuigd om er samen met ons team sterker uit te komen dan ooit tevoren.”

Een artikel over de zonnepanelenscherven volgt dinsdagochtend en is in dit artikel buiten beschouwing gelaten.

Deel dit bericht via...