ALBLASSERDAM – De zeer grote brand bij het bedrijf Bon Bon aan de Van Hennaertweg in Alblasserdam is grotendeels onder controle. In de avond is men gestart met het slopen van het pand en het nablussen. De brand brak zondagmiddag 30 juli 2023 uit op het dak van het bedrijf. Enkele minuten na de eerste melding werd door de hulpdiensten al opgeschaald naar grote brand. Dikke zwarte rookwolken trokken over de regio. Op de Edisonweg en de A15 was de rook nog zo dicht, dat de snelweg en de Edisonweg werd afgesloten voor al het verkeer.

Zonnepanelen
Op het dak waren onlangs 462 zonnepanelen geplaatst. Bon Bon liet zondag, een paar uur voor de brand, via een ‘story’ op Instagram weten dat de laatste aanpassingen aan de stroomvoorziening werden gedaan en dat er 6 uur lang geen stroom was in het pand. “En vanaf morgen het zonnedak operationeel. Nu de zon nog,” schreef BonBon-eigenaar Marcel Baanen. Een paar uur later, even na 14.00 uur, brak op hetzelfde dak de brand uit. Hoe dit kon gebeuren, waar de brand precies is begonnen en of er iemand schuld aan heeft, is allemaal nog niet bekend en wordt onderzocht.

Waterdruk
De brandweerkorpsen van Alblasserdam en Papendrecht waren binnen enkele minuten ter plaatse. In het begin hadden de brandweerlieden diverse keren minder druk op de leidingen dat ze zouden willen. Na aankomst van het grootwatertransport was er, na een kleine verstopping, voldoende druk en werden er van diverse kanten duizenden liters water per uur op en tegen het pand gespoten in de hoop het vuur te doven.

https://youtu.be/o8ESg0n-Eyc

Niet te stoppen
De vlammen grepen echter snel om zich heen en na enige tijd was er geen redden meer in. Honderden zonnepalen verpulverden, in het pand klonken meermaals grote ontploffingen en uiteindelijk rolden de vlammen ook via de zijkanten uit het pand. Er werd opgeschaald naar Grip2. Meer dan honderd hulpverleners kwamen ter plaatse.

Overslag voorkomen
Nadat het duidelijk was dat er bij het pand van Bon Bon niet veel meer te redden was, werd extra ingezet op het koel houden van twee vrachtwagens voor de deur en het koel houden van het naastgelegen bedrijfspand. De brandweer wist daarmee overslag te voorkomen.

https://youtu.be/pprOR7pNNeM

Zonnecelscherven
Halverwege de middag kwam een speciaal droneteam ter plaatse voor luchtopnames. Vanuit de lucht kon men goed zien waar het brandde en hoe de rook zich verspreidde. De rook trok via de Edisonweg en de snelweg richting Oud-Alblas. In deze rook zaten honderdduizenden splinters van de uit elkaar gespatte zonnepanelen. Deze zogenoemde ‘zonnecelscherven’ zijn in de wijde omtrek terechtgekomen. Zonnecelscherven zijn erg dun en licht. Daardoor breken ze makkelijk en kunnen ze door een rookwolk over grote afstanden worden meegenomen. Tot hoever de deeltjes precies zijn gekomen, wordt nog onderzocht. Ze liggen in ieder geval in het Alblasserbos en in de weilander ernaast en erachter. “Deze deeltjes zijn scherp en daardoor gevaarlijk. Raak ze niet met blote handen aan en houd kinderen en dieren er vandaan,” waarschuwt de brandweer.

Hond niet uitlaten in Alblasserbos
Verder heeft de brandweer extra instructies gegevens over hoe om te gaan met de scherven. ” Houd kinderen weg bij zonnecelscherven. Inspecteer de plek waar zij gespeeld hebben of willen spelen om te zien of er deeltjes zijn. Laat ze extra hun handen wassen wanneer ze hebben gespeeld in het gebied waar de rook overheen is gegaan. Wanneer er zonnecelscherven zijn neergekomen in het weiland met vee, haal het vee dan naar binnen. Laat voor alle zekerheid je hond niet uit in het Alblasserbos en houd je hond aangelijnd in het gebied waar de rook overheen is gegaan,” zo luidt het advies.

NL Alert
Rond 15.30 uur werd door de hulpdiensten besloten een NL Alert te versturen. Honderden mensen in de omgeving van de brand ontvingen een bericht, waarin werd geadviseerd uit de rook te blijven, ramen en deuren gesloten te houden en ventilatie uit te schakelen. Om 20.30 uur werd de NL Alert weer ingetrokken en was het grootste gevaar geweken. Rond dat tijdstip werden ook de Edisonweg en de snelweg weer vrijgegeven.

Het nablussen is nog steeds in volle gang. Aannemer Hak trekt met een kraan de gevelplaten weg en de brandweer blust na. De verwachting is dat dit nog uren gaat duren.

De zonnecelscherven / scherven van zonnepanelen in de natuur achter de snelweg in Alblasserdam.

Deel dit bericht via...