ALBLASSERDAM – Wim en Riek van den Hoek uit Alblasserdam zijn woensdag 26 juli 2023 zestig jaar getrouwd. Locoburgemeester Margreet de Deugd bracht een felicitatiebezoek en overhandigde als cadeau een bos bloemen.

Wim van den Hoek (84) en Riek van den Hoek – Verweij (83) leerden elkaar bijna 70 jaar geleden kennen bij het bedrijf Kloos. Meneer was machinebankwerker en mevrouw werkte op kantoor en deed de loonadministratie. “Tussen de middag hadden we een uur schafttijd en zaten we buiten. Toen ik haar zag dacht ik: ‘Dat is een aardig grietje…’. In de pauze riepen we wel eens naar de meiden van kantoor. We waren een jaar of 16. Nu wist ik dat Riek in de avond naar naailes ging en dat dit rond half 9 afgelopen was. Ik ben daar toen naartoe gegaan en er was gelijk een klik,” vertelt meneer Van den Hoek die later als tekenaar aan de slag ging bij Nedstaal in Alblasserdam.

Vier
Na vier jaar verkering, kwam de verloving en na vier jaar verloving trouwden het tweetal in 1963 in het oude gemeentehuis van Alblasserdam. Vier jaar later kregen zij hun eerste kind en nog weer vier jaar later hun tweede kind. Intussen zijn er vier kleinkinderen. Meneer en mevrouw wonen al zestig jaar naar tevredenheid in de Zwaluwstraat in Alblasserdam.

Onderscheiding
Wim is een groot schaatsliefhebber en heeft veel voor de schaatswereld betekend. Meneer is oprichter van de IJsvereniging Alblasserwaard en was sinds 1977 bestuurslid en sinds 1988 coördinator en jurylid van de vereniging. Daarnaast was Van den Hoek sinds 1980 jurylid bij marathonwedstrijden van de KNSB, gewest Zuid-Holland. Hij was gedurende 10 jaar scheidsrechter bij internationale wedstrijden en schaatsevenementen in Den Haag. Vanwege deze activiteiten werd meneer in 2014 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Elfstedentocht en kroonprins
In 1986 en 1997 reed Wim van den Hoek de Elfstedentocht. Tijdens de tocht van’86 kwam hij toenmalig kroonprins Willem-Alexander tegen, die onder de naam W.A. van Buren meedeed. Meneer Van den Hoek kon goed schaatsen en reed van groep naar groep. Bij een sluisje hielp een vrouw hem bij het klunen en zij zei: “Weet je wel dat Willem-Alexander ook meedoet?” Ik dacht: die is gek. Maar ik ging toch kijken en zag dat hij het echt was. Ik zei: “Goeiemorgen” en hij zei ‘goeiemorgen’ terug. Later landde er nog een helikopter met prinses Margriet aan boord die Willem-Alexander kwam aanmoedigen,” herinnert Wim zich. In één van de kamers van woning van familie Van den Hoek hangen nog veel onderscheidingen en aandenken uit de ‘schaatstijd’.

Het diamanten huwelijk wordt binnenkort in het bijzijn van de familie gevierd.

Deel dit bericht via...