KINDERDIJK – Terug van een jaar weggeweest vindt de traditionele Molenmarkt van Kinderdijk weer plaats in de dorpskern zelf. Op de vertrouwde plek. En wel op 8 september 2023. “In 2022 werd door allerlei omstandigheden (waaronder het verkrijgen van vergunningen en veiligheidsvereisten) een proef gedaan met de gezamenlijke organisatie van de Molenmarkt op het terrein van de SWEK. En hoewel de organisatie daar een geheel eigen dynamiek had, was het gemis van de vertrouwde Molenmarkt voor inwoners en trouwe bezoekers, voelbaar,” vertelt Jacqueline namens de organisatie. De verlichte Molenmarkt (op 8 september) valt altijd in de verlichte Molenweek (van 4 tot en met 9 september 2023).

Jacqueline vervolgt: “Oud & vertrouwd was de organisatie in Kinderdijk-dorp, op de Schansweg, in de zijstraatjes die uitkomen op de Schansweg, achter de kerk en rondom De Klok. Vorig jaar werd de Molenmarkt voor het eerst bij de SWEK georganiseerd, aan het begin van het Molenpad. Tuurlijk waren er best veel bezoekers, maar niet de aantallen die we gewend waren. De kinderkleedjes werden gemist; oliebollen en bolussen waren er wel maar ze smaakten toch net niet zo Kinderdijks als we gewend waren. Kortom, veel geluiden gingen op om de Molenmarkt ‘Oude Stijl’ terug te halen naar het dorp, naar daar waar-ie hoort.”

Een groep van rond de 15 personen wierp zich op om dit feestelijke feest te organiseren. Onder de naam ‘Werkgroep Molenmarkt 2023’ komen zij regelmatig bijeen voor de omvangrijke organisatie. Gekeken wordt naar de marktlocaties, benodigde vergunningen, muziek, aandacht voor een logische wandelroute. Jacqueline: “Gewoon, de Molenmarkt van weleer die je in je agenda zet omdat je ‘m niet wilt missen.”

De verlichte Molenmarkt 2023 is op 8 september van 17.00 tot 22.00 uur!
Op vrijdag 8 september vindt de 35e editie dus weer in het dorp plaats. Van 16.00 – 22.00 uur bij bestaande én nieuwe locaties. De organisatie is een samenwerking tussen verschillende Kinderdijkse instellingen en verenigingen:
*Belangenvereniging Leefbaar Kinderdijk
*Voetbalvereniging De Zwerver
*Stichting Ons Dagelijks Brood
*Speeltuinvereniging ‘t Balkengat
*Hervormde Gemeente Kinderdijk – Middelweg
*Partycentrum De Klok
*Kinderdijk Ons Dorp
*SWEK

Er is een comité gevormd met vertegenwoordigers van de hierboven genoemde instellingen en verenigingen. Allerlei ideeën en plannen (een combinatie van kraampjes, kleedjesmarkt voor kinderen, een markt voor tweedehands spullen en gezellige activiteiten met muziek en

Jacqueline: “De betrokkenheid van de SWEK bij het evenement zal dit jaar bescheiden blijven maar wel is er ook een vertegenwoordiger van de SWEK betrokken bij de werkgroep want hoe je het ook wendt of keert, de Molenmarkt valt wel traditiegetrouw samen met de week van de verlichte molens en daarmee horen het dorpsfeest en de verlichte-molenweek bij elkaar, al jarenlang! Tradities zijn mooi en vertrouwd, het voortzetten met behoud van wat goed is, is nóg beter! Binnenkort wordt het veelzijdige programma bekendgemaakt.”

Vrijwilligers zijn van harte welkom
Jacqueline besluit: “Een evenement zonder vrijwilligers is niet meer te vinden deze dagen. Inzet van vrijwilligers is dus ook voor de Molenmarkt van groot belang om er een groots feest van te maken dat nog te bekostigen is.  Ben jij handig en/of enthousiast om met elkaar een karakteristiek Kinderdijkfeest op te zetten en uit te bouwen? Jouw inzet is ‘gratis’ maar je krijgt er onbetaalbare gezelligheid voor terug. Doen! Meld je aan op: [email protected] en je wordt met open armen ontvangen!”

Deel dit bericht via...