Advertorial
ALBLASSERDAM – Het Makado winkelcentrum in Alblasserdam viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. De winkeliers vieren het gouden jubileum met diverse (spaar) acties. Verder wordt er teruggeblikt op de afgelopen vijftig jaar. Dit wordt onder meer gedaan met de winkeliers van het eerste uur. In opdracht van de winkeliersvereniging interviewt Alblasserdamsnieuws.nl de winkeliers en tekent hun verhalen op. Vandaag is het de beurt aan drankwinkel Gall & Gall die in mei 1972 van start ging in het Makado als FT Drankenservice.

Flip van Tiggele
Al vanaf de start van het Makado, heeft het winkelcentrum een drankenzaak. In 1972 werd FT Drankenservice geopend. De eigenaar van de zaak heette Flip van Tiggele en had tal van zaken in de regio. Toen in 1976 de ‘prijzenverordening’ werd ingevoerd voor drank, kwam Van Tiggele diverse malen landelijk in het nieuws. In een open brief aan de Minister van Economische Zaken stelde de zakenman dat de verordening oneerlijk en juridisch onhoudbaar was. Later is de zaak door een rechtbank behandeld.

Goudpaspoort
Beroemd bij FT Drankenservice was het Goudpaspoort. Voor tien euro kon men een heel jaar lang voor inkoopprijzen bepaalde dranken aanschaffen en kreeg men tien procent korting op onder meer wijnen en likeur.

Overname Gall & Gall
In 1988 werd de winkel in het Makado overgenomen door Gall & Gall, onderdeel van Ahold en in 1994 werd de zaak in zes weken tijd grondig verbouwd. Toenmalig filiaalmanager Peter London en zijn medewerkers Reiny van der Sluys en Marga Deelen verkochten tijdens de verbouwing de dranken elders in het Makado, waarna de toen 8-jarige Bas London en 5-jarige Eva London de zaak mochten heropenen.

Kees van Overveld
Inmiddels wordt Gall & Gall sinds vijf jaar gerund door de 66-jarige filiaalmanager Kees van Overveld. Dit tot grote tevredenheid van de klanten, want het Gall & Gall-filiaal in het Makado scoort iedere jaar weer zeer hoog als het gaat om klanttevredenheid en deskundigheid. Kees zit al jaren in het vak en weet als vinoloog precies wat hij verkoopt. “Ik sta het liefst in de winkel en niet alleen maar achter de toonbank, want ik hou van het contact met de klanten. Ik wil ze graag een goed advies geven,” vertelt Kees.

Leuk publiek
Vóór zijn baan in Alblasserdam werkte de filiaalmanager in Goes. “En toen vroegen ze me of ik in Alblasserdam wilde gaan werken. Ik dacht nog: ze zijn gek. Ik woon namelijk in West-Brabant en moet elke dag een uur rijden om in Alblasserdam te komen. Ik ben hier in het Makado gaan kijken en vond het direct een leuke winkel en leuk publiek. Toen heb ik gezegd dat ik het ging doen.”

Nieuws
Kees probeert zijn drankenkennis goed op peil te houden door onder meer beurzen en wijnexposities te bezoeken. “Ik vind het leuk om elke keer wat nieuws te brengen en ook eens andere wijnen te proeven,” vertelt Kees die de zaak samen met twee collega’s runt. In de week van Vaderdag is het de drukste week van het jaar. “Och man, whisky, wijn, bierpakketten… Alles gaat dan in groten getale de deur uit. Het is dan nog drukker dan met Kerst.”

Pensioen
Kees van Overveld is nog enkele maanden te vinden in de Alblasserdamse Gall & Gall en gaat daarna met pensioen.

Geen ‘goll and goll’
Gall & Gall B.V. is een Nederlandse slijterijketen, die deel uitmaakt van Ahold Delhaize. In 2020 had Gall & Gall 584 winkels, verspreid over Nederland. De naam van de winkel wordt nogal eens verkeerd uitgesproken. De dubbele L aan het einde van de twee woorden doet bij sommigen vermoeden dat de naam op z’n Engels als ‘Goll and Goll’ uitgesproken moet worden, maar dat is niet het geval. “Het is gewoon Gall en Gall. Zoals je het schrijft, spreek je het ook uit,” weet Kees van Overveld.

Deel dit bericht via...