ALBLASSERDAM – John S. uit Oud-Alblas is vrijdagochtend 14 juli 2023 door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor onder meer twee moorden en twee pogingen tot moord op zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam en een moord op een schoenmaker in Vlissingen. De rechters gaan er vanuit dat alles met voorbedachten rade is gedaan.

Reactie verdachte
Rechtbankvoorzitter Jacco Janssen begon de rechtszitting in de extra beveiligde rechtbank met: “We realiseren ons dat het voor u een heel bijzondere dag is. We vroegen ons af hoe u deze dag beleeft?” John antwoordde: ““Het blijft gewoon onwerkelijk voor me.” Rechter Janssen reageerde met: “We vinden het knap dat u hier bent en vinden het goed dat u er bent.” Johns S. zei daarna: “De vorige keer is er tegen mij gezegd dat men graag wilde dat ik aanwezig zou zijn. Dan is het voor mij geen optie om niet te komen.”

40 pagina’s
Rechter Janssen: “De uitspraak beslaat 40 pagina’s en is dus een zeer uitgebreid vonnis. Ik ga niet alles voorlezen. Het gaat vandaag over drie centrale thema’s. Ik begin met het bewijs. En dan deel ik mee hoe we hebben gekeken naar de vorderingen van de benadeelde partijen. En het belangrijkste: wat moet er gebeuren met meneer S.?”

550.000 schadevergoeding
Op de zitting heeft de verdachte de feiten grotendeels toegegeven. Op de zitting is er discussie geweest of er sprake is van voorbedachte raad bij de schietincidenten en of de uitlatingen van de verdachte bedreigend waren. De rechtbank verwerpt de verweren. Op de zitting is wel uitgebreid debat gevoerd over de vorderingen van de 37 benadeelde partijen. In het vonnis zijn gemotiveerde beslissingen genomen op deze vorderingen. In totaal wordt een bedrag van ongeveer 550.000 euro aan schadevergoedingen toegewezen. De meeste aandacht in het vonnis gaat uit naar de opgelegde levenslange gevangenisstraf. De eis van de officier van justitie was een gevangenisstraf van 30 jaar en tbs.

Ernst van de feiten
De rechtbank stelt: “Met het plegen van de feiten heeft de verdachte een reeks van misdrijven begaan die zijn weerga bijna niet kent. De vijf moordaanslagen lijken op (pogingen tot) liquidaties of afrekeningen. Het geweld en de koelbloedigheid zijn angstaanjagend. Met deze gruwelijke en zinloze daden brengt de verdachte kolossaal leed toe aan velen. Drie mensen zijn er niet meer. Hun levens zijn voorbij. De nabestaanden die zij achterlaten hebben zeer veel verdriet. Uit hun verklaringen op de zitting blijkt dat dat verdriet niet te overzien is. Daarbij komt de jonge tot zeer jonge leeftijd van de meeste slachtoffers, de beperkingen bij een aantal van hen en het decor van de meeste van de daden: een zorgboerderij. Het is ook vooral die achtergrond waardoor de bewoners van Alblasserdam en Vlissingen en in nog bredere zin de maatschappij en de rechtsorde door de gebeurtenissen worden geraakt.”

“Het doden van Johan Quist in Vlissingen op 4 mei 2022 en het doden van Nathalie en Ann-Sofie en proberen te doden van Roan en Fleur in Alblasserdam op 6 mei 2022 zijn door de verdachte na kalm beraad en rustig overleg en dus met voorbedachte raad begaan. Luttele minuten voorafgaand aan het schietincident in Alblasserdam stuurt de verdachte aan RTL Boulevard een e-mail. Aan het programma schrijft hij dat de dode in Vlissingen random is gekozen om zijn vuurwapen te testen en om ‘haat te uiten aan Kirsten ’. In het 112-gesprek kort na het schietincident in Alblasserdam zegt de verdachte dit weer. Hieruit is planmatig en doelgericht handelen van de verdachte bij het doden van Quist rechtstreeks af te leiden. Uit het testen van het vuurwapen met de moord in Vlissingen leidt de rechtbank verder af dat de verdachte ook nog een ander doel had met het kort daarvoor – op 25 april 2022 – aangeschafte vuurwapen. Wat dat doel is wordt door de verdachte voorzichtig ingekleurd door: a) de tekst ‘en mijn haat te uiten aan Kirsten ’ in de hiervoor genoemde e-mail aan RTL en b) het versturen van een foto van de vermoorde Johan Quist met op zijn buik een briefje met daarop ‘ Kirsten, 4-5 Fuck You’. De verdachte legt hiermee een rechtstreeks verband tussen de gebeurtenissen in de schoenmakerij in Vlissingen op 4 mei 2022 en de zorgboerderij in Alblasserdam waar op 6 mei 2022 de feiten plaatsvonden. Die zorgboerderij is namelijk de plek waar de verdachte en Kirsten een kortstondige relatie hadden en waar de verdachte vanwege die relatie is weggestuurd. Over dit wegsturen heeft de verdachte verklaard dat hij al een tijd wrok koesterde tegen de moeder van Kirsten en de eigenaresse van de zorgboerderij. Over de moeder van Kirsten zegt hij: ‘Als ik toen een vuurwapen had gehad, dan had ik hem gebruikt’. Als hem wordt gevraagd wat er zou zijn gebeurd als hij de eigenaresse van de zorgboerderij op 6 mei 2022 zou zijn tegengekomen zegt hij: ‘Dan was het bij die ene geweest.’ Het genoemde rechtstreekse verband tussen de twee pleegplaatsen en wat daar is gebeurd krijgt hiermee een vooropgezet en doelmatig karakter.”

“Op 6 mei 2022 vult de verdachte dat doel dan – ook weer zelf – verder in. Ongeveer een kwartier voor het schietincident in Alblasserdam stuurt hij een bericht naar een vriendin met als inhoud: ‘Je hebt een kettingreactie veroorzaakt in mijn hoofd. Dat stopt nu, volg het nieuws maar’. Enkele seconden later volgt nog een bericht aan haar met daarin een foto van het vuurwapen van de verdachte. De meergenoemde e-mail aan het RTL programma gevolgd door de aankondiging om nieuws te gaan maken met behulp van een vuurwapen vormt een sterke aanwijzing dat de verdachte op dat moment concrete plannen heeft met dat vuurwapen. Wat die plannen waren laat de verdachte enkele minuten na het schietincident weten door berichten te versturen aan drie bekenden en weer aan RTL met als gemeenschappelijke inhoud ‘6 kills’. Door de verdachte wordt aan vrienden en aan de buitenwereld kort vooraf en kort achteraf, zelfs bijna boekhoudkundig, verslag gedaan van zijn handelen en van de resultaten daarvan. Tussen de aankondiging en de verslaglegging ligt een bijna mechanische uitvoering van het schieten en doden dat er bovendien ook uitziet als planmatig handelen. Als ware het executies schiet de verdachte in twee minuten tijd met ogenschijnlijk gemak en bijna achteloos twee mensen dodelijk door het hoofd en twee anderen raakt hij in de nek en in de borst. Hiermee zijn de twee minuten – ook feitelijk – op niets anders gericht dan op het schieten op en doden van de personen op de zorgboerderij.”

Uitgangspunt levenslang
De rechter zei verder: “Als alleen wordt gekeken naar de ernst van de feiten en de omstandigheden daaromheen is de levenslange gevangenisstraf de enig passende straf. De rechtbank heeft zich vervolgens wel de vraag gesteld of die levenslange gevangenisstraf aan de verdachte moest worden opgelegd. De persoonlijke omstandigheden van de verdachte en/of de toerekening van de feiten aan de verdachte zouden een reden kunnen zijn om daarvan af te zien. Een alternatief is in dat geval een combinatievonnis waarin een (lange) tijdelijke gevangenisstraf wordt gecombineerd met een tbs. Een belangrijke vraag was of in dit geval zo’n combinatievonnis wel passend is. Deze vraag valt in twee onderdelen uiteen. 1. Zijn in een combinatievonnis van 30 jaar gevangenisstraf en TBS, zoals dat door de officier van justitie is voorgesteld, de doelen die met een TBS worden nagestreefd haalbaar? 2. Is er gelet op de mate van toerekening van de feiten aan de verdachte ruimte voor een tijdelijke gevangenisstraf van 30 jaar of (substantieel) lager in combinatie met TBS? Dit laatste is bepleit door de verdediging. Met een combinatievonnis van 30 jaar gevangenisstraf en TBS kunnen de door de wetgever gestelde doelen gericht op veilige terugkeer in de samenleving niet worden gehaald. Ook doet een tijdelijke gevangenisstraf van 30 jaar of (substantieel) lager onvoldoende recht aan de aard en ernst van de gepleegde misdrijven.”

Levenslang
Rechter Janssen sloot af met: “Dit leidt tot de conclusie dat een combinatievonnis simpelweg geen alternatief is. De enige passende straf in deze zaak is dan ook de levenslange gevangenisstraf. Deze straf wordt daarom aan de verdachte opgelegd.”

De verdachte en het Openbaar Ministerie hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

John S. schoot op 6 mei 2022 vier mensen neer op zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam. De 34-jarige Nathalie uit Alblasserdam en de 16-jarige Ann-Sofie overleden ter plekke. Roan (12) en Fleur (20) raakten zwaargewond, maar overleefden de schietpartij. Een paar dagen voor de schietpartij in Alblasserdam, vermoordde John S. schoenmaker Johan Quist in Vlissingen en bedreigde hij een vrouw.

De volledige uitspraak van de rechtbank is hier te bekijken.

Deel dit bericht via...