Commerciële bijdrage
Het kopen van een nieuwbouwhuis is een spannende stap in je leven. Naast het uitzoeken van de perfecte locatie en het ontwerp van je droomhuis, is het ook belangrijk om rekening te houden met de kosten. Zo wordt de woning casco opgeleverd en dien je alvast na te denken over een renovlies behanger voor de muren, een schilder voor het sausen en natuurlijk ook over de vloer. Maar voor het daadwerkelijk zover is, is het eerst tijd om wat verder in de kosten te duiden die je moet maken voordat er kan worden begonnen met het bouwen van je huis. Hierbij moet je denken aan de grond, het bouwen zelf, maar ook bijkomende kosten.

Grondkosten

Een belangrijk onderdeel van de kosten bij het kopen van een nieuwbouwhuis zijn de grondkosten. Deze kosten zijn afhankelijk van de locatie en grootte van het perceel. Vaak zijn de grondkosten al inbegrepen in de totaalprijs die je betaalt voor het huis, maar het is verstandig om dit goed na te gaan bij de projectontwikkelaar. Het kan namelijk heel goed zijn dat de kosten van de grond dusdanig hoog uitvallen, dat je niet meer voldoende te besteden hebt om uiteindelijk ook het gewenste droomhuis te kunnen laten bouwen.

Bouwkosten

Naast de grondkosten zijn er ook bouwkosten waar je rekening mee moet houden. Dit zijn de kosten voor het daadwerkelijke bouwen van het huis. Denk hierbij aan materialen, arbeidsuren en eventuele architect- of ingenieurskosten. Het is verstandig om meerdere offertes op te vragen en deze goed met elkaar te vergelijken om zo tot een goede prijs-kwaliteitverhouding te komen. Daarbij kan het ook voorkomen dat er gedurende de bouw bepaalde zaken gebeuren, waardoor de kosten hoger uitvallen dan aanvankelijk het geval zal zijn.

Bijkomende kosten

Bij het kopen van een nieuwbouwhuis komen vaak nog extra kosten kijken. Zo wordt deze wel behangklaar opgeleverd, maar moet je ook rekening houden met kosten voor de verdere afwerking. Daarbij zijn er ook kosten zoals notariskosten, makelaarskosten, hypotheek advieskosten en eventuele aansluitingskosten voor gas, water en elektriciteit. Deze kosten kunnen aardig oplopen, dus het is belangrijk om hier van tevoren rekening mee te houden en een buffer in te bouwen in je budget. Zo voorkom je dat je voor een verrassing komt te staan en straks geen geld meer hebt voor bijvoorbeeld het inrichten van je woning.

Meerwerk

Bij het kopen van een nieuwbouwhuis heb je vaak de mogelijkheid om extra wensen toe te voegen aan het basisontwerp. Dit wordt ook wel meerwerk genoemd. Hierbij kun je denken aan een uitbouw, een dakkapel of luxe afwerkingen. Het is belangrijk om ook deze kosten mee te nemen in je budget en hier vooraf goede afspraken over te maken met de projectontwikkelaar. Zo kan het zijn dat je in bepaalde gevallen bijvoorbeeld voor de afwerking beter zelf een goede stukadoor kunt regelen, dan dat je dit laat doen.

Financiering

Bijna niemand kan een huis kopen of laten bouwen zonder financiering. Het financieren van een nieuwbouwhuis kan daarom ook erg zijn. Naast het hypotheekbedrag moet je ook rekening houden met eventuele overbruggingskredieten en eigen geld dat je moet inbrengen. Het is verstandig om hierover advies in te winnen bij een hypotheekadviseur die gespecialiseerd is in nieuwbouwhuizen. Zo heb je niet te maken met overdrachtsbelasting, maar zijn er wel andere kosten die je moet betalen.

 

Deel dit bericht via...