ALBLASSERDAM / DEN HAAG – Abdelghafour El. B. uit Papendrecht (25) blijft in ieder geval tot 1 september 2023 in de gevangenis. Dat heeft het Gerechtshof in Den Haag vrijdagochtend 7 juli 2023 bepaald. El B. werd vorig jaar veroordeeld tot vijf jaar cel en een rijontzegging van tien jaar voor het veroorzaken van een dodelijke aanrijding op de Edisonweg in Alblasserdam, waarbij twee jonge vrouwen uit Alblasserdam om het leven kwamen. De man reed ruim 90 kilometer er uur op een weg waar op dat moment een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur gold en hij reed door het rode verkeerslicht. Ilse (18) en Esmee (19) reden op dat moment op een snorscooter en werden dodelijk aangereden door El B.

Het Openbaar Ministerie (OM) had tijdens de behandeling in de rechtbank van Dordrecht 10 jaar cel geëist tegen de man die al tientallen boetes had gekregen voor verkeersovertredingen. De advocaat van de verdachte bepleitte juist een veel lagere straf dan de straf die is opgelegd. Dit resulteerde er uiteindelijk in de het OM en de verdachte in hoger beroep zijn gegaan.

Dit houdt in dat de zaak helemaal opnieuw behandeld gaat worden door een hogere rechtbank: het Gerechtshof in Den Haag. Het Hof zal zich dan ook moeten gaan buigen over de vraag wat er nu precies ten laste gelegd kan worden. Wat justitie betreft is er namelijk sprake van doodslag. De rechtbank in Dordrecht ging daar uiteindelijk niet in mee. “De man had niet het oogmerk om iemand om het leven te brengen. Ook van voorwaardelijk opzet is geen sprake. Het gaat er dan om of de man wist dat er een aanmerkelijke kans op een bepaald gevolg, het overlijden van de slachtoffers, was én deze heeft aanvaard,” zo stelde de rechtbank in oktober 2022. Wel vindt de rechtbank dat de verdachte met grove onachtzaamheid heeft gehandeld en dus schuld heeft aan het ongeval.

De pro-formazitting duurde vrijdag 7 juli slechts anderhalve minuut. Een raadsheer vertelde aan enkele nabestaanden, die naar Den Haag waren gekomen, dat is besloten dat op 1 september om 09.00 uur de inhoudelijke behandeling gaat plaatsvinden van de zaak. Verder werd expliciet bevestigd dat de verdachte dus tot die tijd in de gevangenis blijft.

Deel dit bericht via...