ALBLASSERDAM – In recreatiegebied het Lammetjeswiel in Alblasserdam zijn borden geplaatst, waarop de gemeente bezoekers in het Engels en in het Nederlands attendeert op de giftige stof PFOA / PFAS die in het zwemwater is aangetroffen. Afgelopen week ontstond er onrust over PFAS, nadat milieu-chemicus Chiel Jonker in het tv-programma Zembla vertelde dat hij nog nooit zulke hoge concentraties PFAS heeft gezien in een recreatieplas. “Ik zou mijn kinderen niet toestaan hierin te zwemmen. Het is absurd dat niet bekend is dat de concentraties zo hoog zijn,” merkte hij op.

Officieel mag en kan er nog wel ‘gewoon’ in het Lammetjeswiel worden gezwommen. Intussen is het RIVM wel een onderzoek gestart naar PFAS in het Lammetjeswiel en wat de mogelijke gevolgen zijn van zwemmen in de plas.

Verder heeft de gemeente op het toiletgebouw in het Lammetjeswiel een ‘hakenkruis’ laten weghalen. Het teken was in spiegelbeeld, met rode verf op het gebouwtje aangebracht en is inmiddels verwijderd door de gemeente.

Deel dit bericht via...