ALBLASSERDAM – In het leidingwater van de Oude Beukelmanschool aan de Lelsstraat in Alblasserdam is een te hoge concentratie legionella geconstateerd tijdens een periodieke controle. De gemeente Alblasserdam laat in een reactie weten dat er in overleg met de beheerder van het gebouw maatregelen zijn genomen en worden genomen. “Bepaalde kranen worden tijdelijk niet gebruikt en woensdag 31 mei gaat de installateur aan de slag om de problemen te verhelpen. Daarna wordt er opnieuw gemeten en bemonsterd,” aldus een woordvoerster van de gemeente.

De gebruikers van het gebouw, dat de naam ParticiPand heeft gekregen, mogen voorlopig even niet in het gebouw douchen, geen tuinslang gebruiken of op een andere manier water gebruiken waarbij nevel kan ontstaan.In het pand zijn onder meer een dansschool, een kapper, een kinderdagverblijf, een Odensehuis en een aantal maatschappelijke organisaties gevestigd.

De legionellabacterie groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Als het water in hele kleine druppeltjes (nevel) in de lucht komt, kan iemand de bacterie inademen en besmet raken. Van nature komt de bacterie voor in grond en in water. Als mensen kleine druppeltjes water met de legionellabacterie inademen, komt de legionellabacterie in de longen terecht. Daar kan de bacterie klachten veroorzaken. Mensen worden niet ziek door het drinken van besmet water.

Deel dit bericht via...