Advertorial
ALBLASSERDAM – Supermarkt Albert Heijn in Alblasserdam gaat vanaf dinsdag 30 mei 2023 vanaf 17.00 uur voor tien dagen dicht vanwege een flinke verbouwing. Er komt meer ruimte voor de klant en ook het aanbod neemt toe. Zaterdag 10 juni gaat de Albert Heijn om 11:00 uur feestelijk open. Supermarktmanager Erik Schouten en zijn medewerkers nodigen iedereen uit om hierbij aanwezig te zijn. Albert Heijn was in de jaren zeventig de eerste winkel die geopend werden in het Makado, dat toen nog in aanbouw was.

Verbouwing
Albert Heijn werd in december 1971 officieel geopend en is sindsdien diverse malen verbouwd. Supermarktmanager Erik Schouten, die sinds een jaar als leidinggevende in Alblasserdam werkt, legt uit dat een verbouwing van de supermarkt gemiddeld eens in de tien jaar plaatsvindt. Erik Schouten vervolgt: “Onze winkel wordt niet groter, maar krijgt wel een ruimere opzet. Er komen brede paden en overzichtelijk ingedeelde afdelingen. Straks gaan we onze klanten verrassen met een nog aantrekkelijker aanbod. We krijgen bijvoorbeeld meer gebak, verspakketten en brood. Ook zal er meer halal zijn.”

Heropening met lekkers en hamster
De supermarktmanager hoopt dat er bij de heropening op 10 juni 2023 om 11 uur veel klanten aanwezig zijn om het feestje mee te vieren. “De medewerkers gaan een lint doorknippen en de eerste honderd klanten krijgen iets lekkers. Verder komt de beroemde hamster naar de winkel en een barista zorgt voor heerlijke koffie! Iedereen is welkom.”

1971
De verbouwing is in de afgelopen periode zorgvuldig voorbereid. Alles is eraan gedaan om de actie geolied en binnen een zo kort mogelijke tijd te laten verlopen. Datzelfde gebeurde in 1971 toen de winkel werd gebouwd en geopend. Al ging daar toen al wel tien jaar voorbereidingen en besprekingen aan vooraf. Op 2 december 1971 was het eindelijk zover en werd de toen grootste winkel van Alblasserdam, met een vloeroppervlakte van 1316 vierkante meter, feestelijk geopend. Het was de 181e vestiging van Albert Heijn die werd geopend.

Weddenschap
Vooraf was er best wel kritiek op de plannen voor zo’n groot winkelcentrum in een dorp als Alblasserdam. Dat blijkt ook wel uit de weddenschap die toenmalig burgemeester Vijgeboom sloot met de vrouw van toenmalig gemeentesecretaris J. C. Stam, die zeer betwijfelde of het winkelcentrum ooit wel tot stand zou komen. Met de opening van Albert Heijn werd duidelijk dat het Makado er echt ging komen en dus won de burgemeester bij de weddenschap een appeltaart en een gulden. Verder vertelde de burgemeester dat het gemeentebestuur flinke kritiek had gehad op de plannen, maar dat zijn rug daar steeds gladder voor werd.

Brand
In 1976 kreeg ook de supermarkt te maken met de grote Makadobrand, maar kwam er, in tegenstelling tot veel andere winkels, nog redelijk goed vanaf. De zaak liep rook -en roetschade op, maar de muren bleven overeind. Nadat de rommel was opgeruimd, kon men gewoon verder gaan in het eigen pand.

Makado 50 jaar
Het Makado winkelcentrum in Alblasserdam viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. In de komende maanden wordt dit gouden jubileum door de winkeliers en horecagelegenheden gevierd met diverse (spaar) acties. Verder wordt er teruggeblikt op de afgelopen vijftig jaar. Dit wordt onder meer gedaan met de winkeliers van het eerste uur. In opdracht van de winkeliersvereniging interviewt Alblasserdamsnieuws.nl de winkeliers en tekent hun verhalen op. Zo waren er eerder onder meer verhalen te lezen over DA Van Zessen, Bibelot en De Molen en Riens Gort Optiek.

Vaderdagactie
Verder loopt er vanaf komende week in het Makado een vaderdagactie. Deze actie duurt tot en met vrijdag 16 juni. Verzamel 4 stempels van verschillende winkels, salons of horecagelegenheden in het winkelcentrum en maak drie keer kans op een luxe barbecuepakket van Slagerij Arie Bakker voor 10 personen, inclusief gebruik van de barbecue. Er is geen minimumbedrag nodig voor je aankoop om de stempels te verzamelen. Spaarkaarten zijn in het winkelcentrum beschikbaar. De stempelkaart van de 50-jaar-Makado-actie kan gebruikt worden, evenals de nieuwe spaarkaart die speciaal ontworpen is voor de moeder- en vaderdagactie. De prijswinnaars stemmen het moment van de BBQ af met Slagerij Arie Bakker op basis van beschikbaarheid.

Boekenmarkt en bingo
Op zaterdag 8 juli is er weer een ‘ouderwetse’ boekenmarkt en op 6 oktober staat er een feestelijke bingo op de evenementenkalender. Wie tijdens de boekenmarkt een kraam wil huren, kan hiervoor mailen naar [email protected].

Deel dit bericht via...