ALBLASSERDAM – De Oud Gereformeerde gemeente wil het parkeerterrein achter de kerk en Molenheim aan het Ds. B Toesplein in Alblasserdam gaan vernieuwen en uitbreiden. Het idee is al enkele jaren oud en wordt dinsdag 6 juni 2023 besproken door de gemeenteraadscommissie van de gemeente Alblasserdam. Het college van burgemeester en wethouders stelt aan de raad voor om een ontwerp-verklaring van geen bedenkingen af te geven. De aanleiding van het verzoek van de kerk is om parkeerproblemen in de wijk te voorkomen.

“Nu maakt de kerk gebruik van het terrein van Mercon Kloos om te parkeren, maar dit zal in de toekomst niet meer beschikbaar zijn. Om het plan mogelijk te maken dient de bestemming ‘Agrarisch’ te worden veranderd in ‘Maatschappelijk’,” zo is te lezen in het voorstel aan de gemeenteraad. Het beoogde stuk weiland grenst direct aan het huidige parkeerterrein en is al eigendom van de kerk.

Het bestaande parkeerterrein wordt in het plan voorzien van nieuwe openbestrating, heeft een oppervlakte van ca. 2.250 m2 (inclusief de oprit) en is gelegen op het perceel kadastraal bekend sectie A, nummer 8768. De uitbreiding van het parkeerterrein heeft een oppervlakte van ca. 1.400 m2 en is gelegen op het kadastrale perceel sectie A, nummer 8774. Dit deel is nu nog weiland. Ten behoeve van dit parkeerterrein worden er tevens 8 lichtmasten met een hoogte van maximaal 1,2 meter en 4 lichtmasten met een hoogte van maximaal 5,5 meter geplaatst.

De aanvraag voor het plan, was al voordat het nieuwe gemeentebestuur aantrad en koos voor ‘fit en groen’ . Vanuit de accentcheck die wordt gedaan in het kader van Fit en Groen in de polder zou op het plan in principe geen akkoord zijn gekomen. Wethouder Freek de Gier legt in een brief aan de gemeenteraad uit: “Er wordt geen bijdrage geleverd aan de genoemde aspecten in de accentcheck als circulariteit, ondersteuning inwoners, werkgelegenheid, vergroening of gezondheid. Echter de beoordeling van het vooroverleg en het indienen van de aanvraag omgevingsvergunning heeft plaatsgevonden voordat het accent Fit en Groen gekozen is. Anderzijds blijkt dat binnen de mogelijkheden er alles aan is gedaan om de verstening tegen te gaan. Door het toepassen van graskeien, ook op de bestaande parkeerplaats die geheel verhard is, is met het oog op het klimaat door het vergroten van de waterdoorlatendheid het meest haalbare bereikt. Daarnaast is een landschappelijk inpassingsplan opgesteld.”

De ontwerp omgevingsvergunning zal voor zes weken ter inzage worden gelegd en wordt daarnaast voorgelegd aan een beperkt aantal vooroverlegpartners zoals de veiligheidsregio, het waterschap en de provincie. Vaststelling van de omgevingsvergunning vindt plaats door het college mits er een definitieve verklaring van geen bedenkingen aanwezig is. Voorgesteld wordt de voorliggende ontwerpbeschikking definitief te verklaren op het moment dat er geen zienswijzen tegen het plan worden ingediend. Indien er wel zienswijzen volgen, zal het plan na de procedure nogmaals aan de raad worden voorgelegd voor afgifte van een definitieve verklaring.

Het volledige voorstel is hier te vinden.

Deel dit bericht via...