ALBLASSERDAM – Deelnemers van de Roparun komen maandag 29 mei 2023 door onder meer Oud-Alblas en Alblasserdam, op weg naar de finish in Rotterdam. De route voert onder meer via het Westeinde in Oud-Alblas en de Edisonweg in Alblasserdam. De 32e editie van de Roparun vindt traditiegetrouw plaats in het pinksterweekend van 27 tot en met 29 mei 2023. Het evenement start, na de succesvolle editie van dit jaar, wederom vanaf Evenementenlocatie Vliegveld Twenthe. De teams koersen via twee routes af richting Rotterdam, waar zij op Tweede Pinksterdag op de Coolsingel finishen. De afgelopen editie deden er zo’n 5.500 deelnemers mee aan de grootste estafetteloop ter wereld. De 220 deelnemende teams wisten gezamenlijk een opbrengst van maar liefst 3.402.466 euro binnen te halen.

Het geld dat wordt opgehaald tijdens het evenement Roparun wordt door het bestuur van Stichting Roparun toegekend aan instellingen, goede doelen of projecten die bijdragen aan de missie van Roparun: ‘Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”. Je kunt hierbij denken aan de inrichting van een inloophuis, waar (ex-) kankerpatiënten en/of naasten elkaar kunnen ontmoeten. Vakanties voor mensen met kanker en hun familie zodat zij, ook in een akelige periode, een mooie herinnering kunnen creëren. Workshops in ziekenhuizen waarbij mensen met kanker leren omgaan met uiterlijke veranderingen die ze krijgen door de behandelingen. Een fijne dag uit voor zieke kinderen en hun broertjes of zusjes, zodat zij even niet hoeven te denken aan het ziek zijn. De ontwikkeling van ‘palliatieve boxen’, een hulpmiddel voor mensen in een terminale fase die graag in de eigen thuisomgeving willen verblijven. Of de inrichting van een hospice om er voor te zorgen dat mensen tijdens hun laatste levensfase in een prettige omgeving kunnen verblijven.

De ruim vijfduizend deelnemers, verdeeld over 212 teams, leggen dit weekend een afstand van meer dan 500 kilometer af. Dit jaar starten ze wederom vanaf Evenementenlocatie Vliegveld Twenthe en gaan ze in estafettevorm richting de Coolsingel in Rotterdam, waar zij op tweede pinksterdag finishen. Met deze uitdaging halen de teams geld op dat via Stichting Roparun wordt ingezet voor ondersteunende zorg voor mensen met kanker. Voor directeur Lesly Wolters wordt het zijn eerste Roparun in deze functie: “Wij kijken uit naar een prachtig weekend. Ontzettend veel lopers, fietsers, ondersteunende teamleden en vrijwilligers gaan een sportieve prestatie van grote waarde leveren. Veel doorkomstcomités zijn al maanden druk bezig om de Roparunners op een prachtige manier te verwelkomen. Onze organisatie is er klaar voor, de teams hebben er zin in, de weersverwachtingen zijn goed en de vrijwilligers bereiden zich voor. Kortom: Nederland staat een prachtig weekend te wachten. Wij laten tijdens het evenement als het ware een spoor van donaties na aan prachtige doelen die langs de route gevestigd zijn.”

De eerste teams starten op zaterdag 27 mei vanaf 11:00 uur en worden vanaf maandag 29 mei 12:00 uur verwacht op de finish. Er vindt niet alleen een feestje op de start en finish plaats, want over de gehele route kunnen de deelnemers op steun rekenen. Diverse doorkomstcomités in heel Nederland zijn de afgelopen weken bezig geweest om voor de Roparunners een warm onthaal te organiseren als zij door hun gemeente komen. Voor de organisatie zijn ongeveer vijfhonderd vrijwilligers actief.

Meer informatie over de Roparun en de te lopen route, is te vinden op deze website. De route die door Alblasserdam en Oud-Alblas gaat, heet ‘Twente Noord’.

Deel dit bericht via...