ALBLASSERDAM – Sinds maandag 22 mei 2023 staat op de weekmarkt in Alblasserdam een nieuwe, bijzondere kraam waar niets wordt verkocht. “Hier is alles gratis, maar niet voor niks,” lacht Louis Holleman die met nog drie anderen aanwezig is. De aanwezigheid van het viertal is om een luisterend oor te bieden aan de mensen op de markt en hen de Blijde Boodschap uit het christelijk geloof te vertellen. En hoewel Louis vol is van het geloof en graag over God vertelt, wil hij voorkomen dat mensen de aanwezigheid van de kraam storend gaan vinden. “We willen hier daarom terughoudend en zeker niet opdringerig zijn.”

Eén familie
De marktkraam wordt iedere maandag bemenst door zo’n 3 à 4 personen. Deze komen uit in het totaal vijf verschillende kerken in Alblasserdam. De Grote Kerk, de Ichthuskerk, de Baptistengemeente, de Jozuagemeente en de Christengemeente Alblasserdam doen mee. “We willen graag een eenheid uitdragen als kerken in het dorp. We zijn eigenlijk één grote familie. Ik weet dat je brood eet, maar ik weet niet bij welke bakker je het brood koopt. En zo maakt het niet uit naar welke kerk je gaat. Het gaat om God.”

Luisterend oor
Met de marktkraam, waar dus verder niets wordt verkocht en waar gratis koffie, thee en limonade beschikbaar is, hopen de initiatiefnemers mensen ook tot steun te zijn. “Ook als ze het niet over het geloof willen hebben, maar als ze zich eenzaam voelen of bepaalde zorgen hebben, zijn ze hier welkom. De onzekerheid en de eenzaamheid in de maatschappij groeien. Wij hopen hier een soort rustpunt te zijn, waar mensen hun frustraties kwijtkunnen en waar een luisterend oor wordt geboden.”

Terughoudend
De initiatiefnemers zijn zich ervan bewust dat niet iedereen goede ervaringen heeft met kerken en geloven en daarom wellicht ook niet zitten te wachten op aanspraak op een markt. “We willen daarom echt terughoudend zijn en niet aan mensen gaan plukken en trekken. En mocht dat wel zo ervaren worden, dan hoop ik dan men ons daarop wil wijzen. We willen mensvriendelijk zijn, mensen bemoedigen en mensen op weg helpen die meer over het geloof willen weten,” vertelt Louis.

Fouten
Ook wil Louis wegblijven van het imago dat de mensen in de kerk en in de kraam op de markt volmaakt zijn en alles al weten van het geloof. “Alle mensen maken fouten en ook in de kerk zitten boeven, maar het belangrijkste is: God bestaat en hij blijft met ons verbonden.”

Bloemen
De initiatiefnemers gaan iedere week op de markt bloemen kopen en die aan het einde van de dag meegeven aan iemand die dit kan gebruiken. (of ze worden ergens thuisgebracht). Daarnaast hoopt men dat er wellicht nog meer Alblasserdamse kerken gaan aansluiten bij de actie. Louis: “In de eerste weken zal ook onze ‘klantenkring’ moeten groeien. Dat gebeurt niet zomaar en mensen komen niet zomaar met hun problemen naar een vreemde toe. Daarvoor moet je eerst een band opbouwen. We willen het liefst voor onbepaalde tijd op de markt staan. Totdat Hij wederkomt.”

Deel dit bericht via...