OUD-ALBLAS – In Oud-Alblas wordt op 1 juni 2023 een Odensehuis geopend. Het wordt een ontmoetingsplek voor mensen met (beginnende) dementie. Het Odensehuis biedt een stem aan mensen met dementie en de mantelzorgers. Er is ruimte voor ontmoeting, ondersteuning, activiteiten en advies. Een veilige plek – naast de eigen woonomgeving – waar men zich ’thuis’ kan voelen.Het streven is dat mensen met dementie zo lang mogelijk (met de ondersteuning van mantelzorgers, familie en vrienden) zelfstandig kunnen functioneren en deel kunnen nemen aan de samenleving. Hierbij wordt gestimuleerd dat de talenten die mensen hebben, worden benut. Een Odensehuis wil perspectief bieden en voorkomen dat mensen met dementie en hun mantelzorgers in een isolement belanden.

Coördinator is Jell Kooijman. Zij vertelt: “Mensen met dementie of geheugenklachten, mantelzorgers, familie en vrienden kunnen binnenlopen voor advies, ondersteuning en ontmoeting. Als inloopcentrum is het Odensehuis is laagdrempelig. Een indicatie of een diagnose is niet nodig om mee te doen. In het Odensehuis is veel informatie voor mantelzorgers en mensen met dementie beschikbaar. De focus ligt op mensen met beginnende dementie en jonge mensen met dementie. Het Odensehuis biedt bezoekers een zinvolle invulling van de dag, waardoor hun gevoel van eigenwaarde toeneemt. Tegelijkertijd zorgt het Odensehuis ervoor dat mensen met dementie beter zichtbaar zijn in de buurt en dat buurtgenoten dementie leren herkennen, begrijpen en leren accepteren.”

Jell vervolgt: “In het Odensehuis draagt iedereen gezamenlijk verantwoordelijkheid voor de organisatie. Er wordt een beroep gedaan op het zelf organiserend vermogen die iedereen in meer of mindere mate bezit. Bezoekers nemen op een of andere manier allemaal deel aan het draaiend houden van het huis en de activiteiten die worden ondernomen. Ieder talent wordt benut. De participanten vormen het hart van de organisatie. Mantelzorgers, buurtgenoten en vrijwilligers hebben daarbij een essentiële rol. Vrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage aan de dagelijkse gang van zaken. Ben of ken jij iemand die als vrijwilliger een steentje wil bijdragen? Loop gerust eens binnen!”

Bij Boer Barend
“De ruimte waar we samenkomen, bevindt zich in een prachtige oude boerderij. Ernaast ligt een heerlijke boomgaard, waar we fijn kunnen zitten. Voormalige boer Barend heeft hier jarenlang zijn boerenleven geleid. Als eerbetoon aan hem is Odensehuis Molenlanden naar hem vernoemd,” aldus coördinator Jell.

Odensehuis Molenlanden ‘Bij Boer Barend’ is gevestigd aan de Peperstraat 40 in Oud-Alblas. De opening vindt plaats op 1 juni en is die dag voor genodigden.

Openingstijden na de opening van 1 juni: Elke dinsdag en vrijdag van 10.00 – 15.00 uur.

Odense
In 2000 werd in de stad Odense in Denemarken een inloop-, advies- en ontmoetingscentrum opgezet voor en door mensen met geheugenproblemen of beginnende dementie én hun mantelzorgers. Sinds 2008 zijn er in heel Nederland Odensehuizen geopend. Onlangs werd er in de oude Beukelmanschool aan de Lelsstraat in Alblasserdam ook een Odensehuis geopend.

Deel dit bericht via...