ALBLASSERDAM – Dieny Timmer uit Alblasserdam is boos en verontwaardigd vanwege het feit dat de gemeente Alblasserdam in het broedseizoen bomen laat snoeien. “Het is de maand mei en alle vogels zijn druk met hun nest en jongen en juist nu gaat de gemeente snoeien, zo staat in een brief die huis-aan-huis is verspreid. Wat een verstoring! Dit mag gewoon niet, want het verstoren van een nest is verboden,” stelt Dieny. De gemeente Alblasserdam laat in een reactie weten dat het wel mag. “‘Bij dit snoeien wordt gewerkt volgens de eisen die gesteld zijn in de Wet Natuurbescherming. Het snoeien van de bomen mag, zolang er geen nesten worden beschadigd of verstoord.”

Vogel mag van nest
Verder meldt de gemeente Alblasserdam: “Bij verstoring mag een broedende vogel even vanwege de werkzaamheden van het nest gaan, maar moet wel terug komen. Is de ingreep voor de betreffende vogel te groot, dan wordt de boom niet gesnoeid. We gaan dan later (als het nest leeg is) bij die boom langs om hem alsnog te snoeien. We houden niet alleen rekening met vogels, maar ook met bijvoorbeeld vleermuizen en beschermde plantensoorten.”

Onderzoek gedaan
Tot slot schrijft de gemeente: “Voorafgaand aan de werkzaamheden is een ecologisch onderzoek uitgevoerd. Op basis daarvan is een ecologisch werkprotocol opgesteld. Daarin staat beschreven hoe we omgaan met de aangetroffen dier- en/of plantensoorten en welke maatregelen en werkwijze we daarvoor hanteren. Daarnaast zijn de snoeiers van de aannemer allemaal gecertificeerd volgens de Wet Natuurbescherming, ze weten dus precies alle regeltjes.”

“Het mag gewoon niet”
Ondanks het antwoord van de gemeente, blijft Dieny van mening dat het niet zou moeten gebeuren. “Het mag gewoon niet. Kijk bijvoorbeeld eens naar de website van de vogelbescherming.Daar staat: “Verstoring van het nest is verboden. Het kappen en snoeien van bomen en struiken in het broedseizoen is dus verboden als daar vogels in broeden. Het doet er niet toe als men dat niet tevoren wist, maar er al snoeiend achter komt.”

In een brief die is verspreid door de Vermeulen Groep, staat uitgelegd dat de Vermeulen Groep, samen met Hoveniersbedrijf ’t Hoen uit Alblasserdam is gestart met het bomenonderhoud in Alblasserdam. “We snoeien de door de gemeente aangewezen bomen straat voor straat door heel Alblasserdam heen. We verwachten 2 juni 2023 klaar te zijn,” zo is in de brief te lezen.

Sinds begin deze week worden de werkzaamheden rondom het Boerenpad uitgevoerd. De gemeente Alblasserdam meldt hierover op Facebook: “Vanaf 15 mei worden er gewerkt aan het Boerenpad in Alblasserdam. De Vermeulen Groep gaat hier snoeien. 🌳 Dit duurt ongeveer 3 dagen. Het Boerenpad is dan afgesloten voor alle verkeer. ⛔ Voor hulpdiensten blijft het gebied bereikbaar. Fietsers worden tijdens de periode van de werkzaamheden omgeleid via de Blokweerweg, van Hogendorpweg en Gr. Van Prinstererstraat en andersom. ↪️ We proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken.”

Deel dit bericht via...