ALBLASSERDAM – De gemeente Alblasserdam verwacht dat in januari 2024 gestart kan worden met de bouw van 40 tot 60 flexwoningen bij de Pieter de Hoochplaats, waar vroeger basisschool de Loopplank was gevestigd. Het idee is dat er in de woningen statushouders, spoedzoekers en jongeren worden gevestigd. Het projectplan Flexwoningen Alblasserdam “De Loopplank” is dinsdag 16 mei besproken met het gemeentebestuur van Alblasserdam. De omwonenden zijn per digitale nieuwsbrief geïnformeerd en ontvangen nog een brief. Ook worden zij gevraagd om voorafgaand aan de bouw deel te nemen in een adviesgroep. In de buurt is nog steeds veel weerstand tegen het plan van het college. Vanuit de buurt zal in de komende maand, tijdens de raads(commissie)vergadering, worden ingesproken op dit onderwerp.

In een persbericht laat de gemeente Alblasserdam weten: “In het projectplan staan alle belangrijke randvoorwaarden omschreven, zoals de aanleiding en het doel van het project, de opdracht aan de projectgroep en de bijbehorende financiële kaders. Door dit document kan de projectgroep nu echt van start.”

Nauw contact met de omwonenden
De vergunningsaanvraag staat gepland op maandag 21 augustus. De verwachting van de gemeente Alblasserdam is dat de bouw van de woningen in januari 2024 van start zal gaan. De gemeente meldt verder: “Als de woningen er staan, dan wordt er een beheercommissie opgericht waar een afvaardiging van de omwonenden in mag deelnemen. De gemeente vindt het belangrijk dat er in de fase voorafgaand aan de bouw ook nauw contact is met de omwonenden. Het streven is om iedere twee weken een overlegmoment te hebben tussen de projectgroep en een afvaardiging van de omwonenden in een “Bewoners Advies Groep”. De omwonenden in deze adviesgroep geven adviezen mee aan de projectgroep. De notulen van dit overleg worden gepubliceerd op de website. De bijna 300 omwonenden krijgen persoonlijk een brief met de vraag of zij willen deelnemen. Een gedeelte van hen heeft zich aangemeld voor de digitale nieuwsbrief. In de week van 12 juni wordt een aftrap georganiseerd, waarbij de aanwezige groep omwonenden kiest wie hun vertegenwoordiging mag zijn.”

Bewoners
De bewoners van de Ferdinand Bolstraat, de Paulus Potterstraat, Pieter de Hoochplaats, Tooropstraat en de Willem Marisstraat worden uitgenodigd voor de Bewoners Advies Groep. “De gemeente heeft een opgave in de opvang van spoedzoekers, jongeren en statushouders en ook de plicht om een fijne woonomgeving voor iedereen te behouden en te realiseren. De betrokkenheid van de omwonenden en de uitingen van de groep locatie flexwonen Alblasserdam verlopen met wederzijds respect”, zegt wethouder Margreet de Deugd.

Maximaal 15 jaar
De bedoeling is dat de flexwoningen in het eerste kwartaal van 2024 bewoond kunnen worden. Ze blijven volgens de gemeente maximaal 15 jaar staan. De woningen zijn bedoeld voor mensen die moeilijk passende woonruimte kunnen vinden. Het gaat om zogenoemde ‘doorstroomwoningen’. Hiermee wordt bedoeld dat de bewoners zo snel als mogelijk doorstromen naar een normale, permanente woning om zo weer ruimte te bieden aan anderen in de flexwoning. In elke woning kunnen één of twee personen wonen.

Meest geschikt
De gemeente meldt: “Na onderzoek bleek de locatie aan de Pieter de Hoochplaats het meest geschikt om op korte termijn flexwoningen te plaatsen. We hebben daarbij onder meer gekeken naar de grootte van een locatie, wie eigenaar is van de grond, welke voorzieningen al aanwezig zijn, de kosten, de snelheid waarmee de woningen gerealiseerd kunnen worden en de visie op de ontwikkeling van ons dorp (Fit & Groen).” Een andere locatie die is onderzocht, is het korfbalveld van CKC Kinderdijk, aan de kant van het Boerenpad.

Statushouders huisvesten
Het idee van het college is dat er met flexwoningen sneller meer ruimte ruimte komt op de Alblasserdamse woningmarkt. “Bovendien kunnen we hiermee beter voldoen aan onze opgave om passende huisvesting voor statushouders te regelen. Statushouders, ook wel vergunninghouders genoemd, hebben een verblijfsvergunning en mogen in Nederland blijven wonen. De Rijksoverheid bepaalt elk half jaar hoeveel vergunninghouders in een gemeente gehuisvest moeten worden. Het Rijk heeft daarnaast een dringend beroep op gemeenten gedaan om de situatie die in de asielopvang Ter Apel is ontstaan te ontlasten door asielzoekers of extra statushouders te huisvesten. Samen met de gemeenten in Zuid-Holland Zuid hebben we hier gehoor aan gegeven, waarbij Alblasserdam extra statushouders voor haar rekening neemt en andere gemeenten de asielopgave oppakken. Hiermee draagt iedere gemeente bij aan een (tijdelijke) oplossing voor de ontstane situatie,” aldus de gemeente Alblasserdam op haar website.

Vanuit de directe omgeving is er vanuit een flinke groep buurtbewoners bezwaar geuit op de plannen. Men vreest onder andere voor veel overlast door veelal alleenstaande jongemannen. Daarnaast heeft men er weinig vertrouwen in dat het voor maar maximaal 15 jaar is. De bewoners bekijken welke juridische stappen mogelijk zijn om de plannen tegen te houden. In de maand juni zal er vanuit de buurt ingesproken worden tijdens een openbare gemeenteraads(commissie)vergadering.

Het plan van aanpak is te vinden op www.alblasserdam.nl/flexwonen

Deel dit bericht via...