ALBLASSERDAM – De groep Veteranen Alblasserdam is teleurgesteld in de gemeente Alblasserdam, vanwege ‘missers’ bij het hijsen en strijken van de vlag bij het oorlogsmonument aan de Polderstraat. In de nacht van 4 op 5 mei ging de vlag van halfstok, naar de top. Het idee was dat de vlag in de nacht van 11 mei weer halfstok gehangen zou worden in verband met het bombardement op Alblasserdam op 11 mei 1940. “Daar zouden de burgemeester en iemand van de gemeente bij zijn, maar die waren er niet,” zo laten de Veteranen Alblasserdam weten.

Na 11 mei zou de vlag gestreken moeten worden en de lichten gedoofd worden. De woordvoerder van Veteranen Alblasserdam vervolgt: “Maar niemand van de gemeente heeft de vlag weggehaald. Hierdoor heeft de vlag een nacht lang, in het donker gehangen. Dat is al niet volgens de regels. En de volgende dag is de vlag ook weer blijven hangen. Uiteindelijk heeft één van de veteranen, gewoon in zijn werkkleding, de vlag zelf maar weggehaald en mee naar huis genomen.”

Een deel van de veteranen trekt zich het voorval erg aan. “Als dit nu bij iemand thuis een keer gebeurt, maken we er ook geen punt van, maar dit is bij het oorlogsmonument van ons dorp. We vinden dit een slechte zaak en vinden het ook jammer dat er met ons niet goed over wordt gecommuniceerd. We hopen dat dit volgend jaar echt anders gaat,” aldus de veteranen die dit jaar juist extra haar best had gedaan om met zoveel mogelijk veteranen aanwezig te zijn bij de plechtigheden.

De gemeente Alblasserdam is vrijdag 12 mei om een reactie gevraagd. Zodra deze reactie binnen is, wordt deze toegevoegd aan het artikel.

Excuses
Burgemeester Jan Willem Boersma baalt ook van de situatie. “Heel vervelend dat dit zo is gegaan. Ik was me er niet van bewust dat de veteranen op me stonden te wachten. Ik kijk met veel plezier terug op de contacten met de veteren op 4 en 5 mei. Ik ga kijken hoe dit is verlopen. Mijn excuses in ieder geval aan de veteranen,” aldus burgemeester Boersma.

Deel dit bericht via...