KINDERDIJK – De Chinese vicepresident Han Zheng heeft vrijdag 12 mei 2023 een bezoek gebracht aan het Werelderfgoed in Kinderdijk. De stoet met politiemotoren, taxi’s en beveiligers kwam rond 11.00 uur via De Helling Alblasserdam in. Via de Oost -en West-Kinderdijk in Alblasserdam reed het gezelschap naar de molens van Kinderdijk. Daar stapte de vicepresident aan boord van een rondvaartboot en werd er koers gezet naar de contra-molen. Daar werd uitleg gegeven over watermanagement in Nederland. Tijdens het bezoek waren onder meer Peter-Jan van Steenbergen, directeur-bestuurder van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK), wethouder Ramon Pardo van Alblasserdam en locoburgemeester Arco Bikker van Molenlanden aanwezig.

“Hij was echt heel geïnteresseerd in hoe we dat hier doen en hoe we het hier droog weten te houden. En hij had trouwens ook hoge interesse in klompen. De molenaar liep op klompen en dat fascineerde hem. Hij wist niet dat je er ook echt op kunt lopen,” vertelde Ramon Pardo na afloop.

Arco Bikker vulde aan: “Dat we onder zeeniveau leven, fascineert hen enorm. Dat kunnen ze bijna niet begrijpen. De vicepresident is hier geloof ik twee dagen in het land. Dat hij Kinderdijk bezoekt, geeft ook wel aan hoe Kinderdijk er in China op staat. Hij had ook een hele goed tolk bij zich, waardoor de hele delegatie goed kon volgen waar het over ging.”

Verder werd met Han Zheng gesproken over de bodemdaling in de Alblasserwaard. Dat probleem herkende hij, omdat er in zijn thuisland China ook problemen zijn met bodemdaling van soms wel 1,6 centimeter per jaar. Ook was er nog even extra aandacht voor de Blokkerse Wipmolen, die op het grondgebied van Alblasserdam staat.

De Chinese vicepresident Han Zheng, lopend naast de vrouw in het blauw en Peter-Jan van Steenbergen (op de foto links van hem).

Deel dit bericht via...