ALBLASSERDAM – De Omgevingsdienst waarschuwt donderdagavond 11 mei 2023 voor blauwalgen in recreatieplas Lammetjeswiel in Alblasserdam. Het Lammetjeswiel is een officiële zwemwaterlocatie, waar het water regelmatig wordt getest op kwaliteit. Bij de laatste test bleek er sprake te zijn van blauwalgen in het water. “Dit geeft kans op huidirritatie en maag-/darmklachten,” zo meldt de Omgevingsdienst.

Lammetjeswiel is een kleine plas van ongeveer 2,3 ha groot. De plas ligt in de plaats Alblasserdam tegen de rivier de Noord aan. In de plas staat sinds enkele jaren een pomp die water rondpompt en daarmee de vorming van blauwalgen moet voorkomen.

Een woordvoerster van de Omgevingsdienst meldt verder: “Wat ik weet is dat blauwalg altijd voorkomt in het water. Door temperatuurstijgingen vermeerderen zij zich sneller. De zwemwaterinspecteurs van de ODMH houden zich bezig met de hygiëne, veiligheid en de visuele zwemwaterkwaliteit. Dat laatste wil zeggen dat als zij bij een zwemwaterlocatie zijn en zij zien bv een drijflaag die er op kan duiden dat er blauwalg aanwezig is dan nemen zij hierover contact op met het betreffende waterschap. De waterschappen laten bemonsteringen uitvoeren en sturen die op naar een lab. De uitslagen daarvan komen terecht bij de ODMH. En als er een overschrijding is van de norm dan stellen wij een maatregel in. Dit is in het kort wat de ODMH doet bij een zwemwaterlocatie en een waterschap.”

Deel dit bericht via...