ALBLASSERDAM – In de hal van de Alblashof in Alblasserdam (Rivas) hangt een (oude) vlag die wapperde met de bevrijding van Nederland in 1945. Veel vlaggen werden nadien verknipt om voor kinderen feestkleding te maken om de bevrijding g te vieren. Het gezin waar deze vlag wapperde had veel onderduikers in huis waaronder Engelse vliegeniers, een Joods meisje en mensen die om wat voor reden moesten onderduiken. De dochter Maria, toen de oorlog begon een meisje van 8, woonde in dit huis en maakte dit van dichtbij mee.

Toen Maria ouder werd en Alzheimer kreeg wilde ze plotseling haar verjaardag niet vieren in het verpleeghuis waar ze woonde. In plaats van blijdschap was Maria verdrietig en riep: “Ik ben niet jarig!” De medewerkers van de zorg begrepen het niet, waarom was ze niet blij?

Totdat haar dochter met taart op bezoek kwam en haar moeder troostte met de woorden: ‘We gaan de lente vieren mam!”

Ze vertelde de medewerkers dat haar moeder vroeger als klein meisje niet jarig wilde zijn. Haar geboortedag, 20 april, is namelijk de geboortedag van Adolf Hitler en dat was geen feestband de oorlog.

De dochter ben ik, Henny Tukker, en Maria is mijn moeder. Ik heb beloofd om de vlag een ereplaats te geven om zo de oorlog nooit te vergeten.

Ook bewoners in Alblasserdam en in de Alblashof hebben hun verhalen……

Ingezonden door Henny Tukker.

Deel dit bericht via...