ALBLASSERDAM – In het weekend van 22 en 23 april 2023 is het computersysteem van woningcorporatie Woonkracht10 aangevallen door cybercriminelen. Dat meldt Woonkracht10 deze week op haar website. Hoewel het door Woonkracht10 niet expliciet wordt gemeld, lijkt het erop dat de hackers (digitaal) geld willen zien, waarmee er dus sprake is van een digitale gijzeling. De criminelen dreigen, als Woonkracht10 niet aan hun wensen voldoet, de door hun gestolen gegevens te publiceren.

Woonkracht10 laat weten: “Na ontdekking troffen wij direct maatregelen om nadelige gevolgen te beperken. Dit deden wij met de hulp van externe deskundigen. Op de dienstverlening en de bedrijfsvoering had dit geen effect. Wij hebben het incident direct gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. We deden ook aangifte bij de politie. Inmiddels stellen deze criminelen dat zij bij de aanval gegevens hebben gestolen en dreigen zij deze gegevens te publiceren. Samen met externe deskundigen onderzoeken we welke toegang de criminelen hadden tot onze data en of er inderdaad data is gestolen. Wij kunnen op dit moment niet uitsluiten dat er bij de aanval ook gegevens van huurders, medewerkers en andere betrokkenen zijn ingezien of gestolen. Zodra we hierover meer informatie kunnen geven, delen we die informatie met alle betrokkenen.”

Verder meldt de organisatie: “Wij willen onder deze moeilijke omstandigheden al het mogelijke doen om de data van onze huurders, medewerkers en andere stakeholders te beschermen. Wij willen nu zo goed als mogelijk voorkomen dat er misbruik gemaakt kan worden van die gegevens. Hier werken wij samen met onze externe deskundigen aan.”

Woonkracht10 verhuurt woningen in Alblasserdam, Papendrecht en Zwijndrecht.

Deel dit bericht via...