ALBLASSERDAM – Honderden Alblasserdam hebben donderdagavond 4 mei 2023 de dodenherdenking bij het oorlogsmonument in de Polderstraat in Alblasserdam bezocht. Burgemeester Jan Willem Boersma gaf een toespraak en legde samen met David Ham die in 2019 de Stichting PTSS oprichtte, een krans. Verder werden er kransen gelegd namens de gemeenteraad en de veteranen.

Na een vesperdienst in Landvast vertrok rond 19.40 uur vanaf het Raadhuisplein een stille tocht naar het oorlogsmonument in de Polderstraat, waar bij aankomst muziek ten gehore werd gebracht door muziekvereniging Soli Deo Gloria. Om 20.00 uur werd het trompetsignaal ‘stilte’ geblazen en volgden 2 minuten stilte. Direct na de stilte klonken het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus.

Toespraak burgemeester
Burgemeester Jan Willem Boersma gaf vervolgens een toespraak. Hij vertelde over hoe hij onlangs, als nieuwe burgemeester van Alblasserdam, te horen kreeg over de meidagen van 1940 en de bombardementen op Alblasserdam. Bij de bombardementen op het dorp kwamen 28 mensen om het legen en werden 180 woningen en winkels totaal vernield. “Zojuist, tijdens het moment van stilte, probeerde ik mij voor te stellen hoe die dag moet zijn geweest. Echt ervaren kan ik dat natuurlijk niet. Ik heb de oorlog niet meegemaakt. Maar door de verhalen, heb ik er wel een beeld van,” vertelde Boersma.

David Ham en Stichting PTSS
De burgervader zei verder: “De oorlog leeft door, ook als de gevechten zijn gestopt. De gevolgen zijn niet alleen fysiek, zoals het puin en de armoede. De gevolgen zijn ook mentaal. Je kunt een mens uit de oorlog halen. Maar daarmee is de oorlog nog niet uit de mens. Ik leg zo samen met David Ham een krans neer. In 2019 richtte hij Stichting PTSS op. Deze stichting richt zich op hulpverleners, zoals veteranen, die door traumatische gebeurtenissen een Posttraumatische Stress Stoornis oplopen. PTSS heb je niet alleen. Uiteindelijk wordt de hele omgeving aangedaan. De stichting organiseert activiteiten voor mensen met PTSS en hun families. Voor zijn werk met de stichting ontving David afgelopen najaar de Legion of Honor Award van de Chapel of the Four Chaplains. Deze Amerikaanse stichting is opgericht ter nagedachtenis aan vier geestelijk verzorgers die in de Tweede Wereldoorlog omkwamen. De eervolle onderscheiding wordt toegekend aan mensen die in hun geest handelen. Dank je wel David, dat je met mij een krans wil leggen en dank je voor het werk dat je voor de Stichting PTSS hebt gedaan.”

Blijven luisteren
Tot slot riep burgemeester Boersma op om de vrijheid te blijven koesteren en naar elkaar te blijven luisteren. Hij zei: “Op 4 mei zijn we allemaal 2 minuten stil. We denken aan al die mensen aan wie we onze vrijheid danken. Burgers en militairen. In oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Laten we hen eren door hun verhalen te blijven vertellen. Door onze vrijheid te koesteren. En door te beseffen dat die vrijheid ook kwetsbaar is. Samen kunnen we onze vrijheid beschermen. Door naar elkaar te blijven luisteren. Door de verbinding te blijven zoeken. En door verschillen te overbruggen.”

Gedicht, namen en kransen
Na de toespraak droegen kinderen van basisschool  Het Kompas gedichten voor en werden de namen van de slachtoffers voorgelezen. Na het leggen van de drie kransen, werd de plechtigheid afgesloten door Jan-Willem de Leeuw, voorzitter van het 4 – 11-mei-comité: “We hopen dat we volgend jaar, weer met u, onze doden kunnen herdenken, waardoor wij in vrijheid kunnen leven.”

Deel dit bericht via...