ALBLASSERDAM – Maandenlang was er in Alblasserdam onduidelijkheid over de aanleg van een glasvezelnetwerk in het dorp. Aan de deur werd door aanbieders verteld dat alles in kannen en kruiken was en bij de gemeente bleek telkens dat dit niet het geval was. Aan die onduidelijkheid lijkt nu een einde te komen. Wethouder Marten Japenga schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat hij verwacht dat de aanleg van glasvezel in mei van 2023 dan echt van start gaat.

Japenga meldt: “Er zijn twee instemmingsverzoeken door netwerkbeheerders van glasvezel, Delta Fiber en ODF, ingediend. Er is nog geen instemming gegeven omdat de detaillering van de aanvraag nog onvoldoende was. Hiervoor hebben we een verzoek tot aanvulling gedaan. ODF heeft na herhaald verzoeken nog geen nadere informatie aangeleverd. Hierdoor is de behandeling van de instemmingsaanvraag gestaakt. KPN heeft geen aanvraag ingediend en is ook niet van plan dit op korte termijn te doen.”

Delta Fiber heeft inmiddels een uitgewerkt aanlegplan inclusief indicatieve aanlegplanning en de locaties van de centrale distributiehuisjes (“pop-stations”) ingediend. De wethouder meldt: “De aanvraag is hiermee compleet waarmee we op korte termijn een definitieve instemming geven. Na de instemming informeert Delta Fiber de omwonenden van de te plaatsen pop-stations. Deze huisjes zijn vergunningsvrije objecten. Hiervan komen er 4 verspreid over het dorp. De verwachting is dat de aanleg van glasvezel in het hele dorp in mei 2023 van start zal gaan.”

Het ‘glasvezelidee’ is al meer dan 10 jaar oud. in 2013 werden gesprekken hierover gevoerd. In 2014 werd er een handtekeningenactie gehouden om de aanleg voor elkaar te krijgen. In eerste instantie leek de actie geslaagd en meldde toenmalig wethouder Peter Verheij dat er een overeenkomst gesloten zou worden met aanbieder Reggefiber. Zo ver kwam het echter niet. Het bedrijf werd door KPN overgenomen en KPN koos een andere strategie.

In ‘internetland’ zijn er momenteel drie soorten internetaanbieders. 1. de aanbieders van internet via het ‘oude’ koperdraad / de telefoonlijn, zoals onder meer KPN. 2. de aanbieders via Hybride Fiber Coax, waarbij een groot deel van het netwerk van glasvezel is en het laatste stukje vanaf de wijkkast tot de woning coaxkabel is. Ziggo is bijvoorbeeld zo’n aanbieder. En de aanbieders van een netwerk van volledig glasvezel tot in de woning van de klant. Waarbij aanbieders in de categorie1 vaak het minst snelle internet aanbieden, aanbieder 2 sneller internet kunnen aanbieden en aanbieder 3 zeer snel internet kan aanbieden, waarbij de uploadsnelheid en de downloadsnelheid gelijk zijn. Bij de aanbieders 1 en 2 blijft de uploadsnelheid vaak flink achter ten opzichte van de downloadsnelheid.

Deel dit bericht via...