NIEUW-LEKKERLAND – Van 24 april tot en met 10 mei 2023 is er een fototentoonstelling met als onderwerp de Tweede Wereldoorlog in Nieuw-Lekkerland en Kinderdijk te zien in het atrium van Woonzorgcomplex ’t Waellant aan de Ooievaar in Nieuw-Lekkerland. Op 24 april wordt tevens een lezing georganiseerd over dit  onderwerp. Spreker is Willem Jan Nederlof, schrijver van het boek over de geschiedenis van Nieuw-Lekkerland en Kinderdijk, dat in de loop van mei uitkomt.

De tentoonstelling laat foto’s en feiten zien betreffende de impact van de oorlog op de genoemde dorpen. Bij de research voor het boek ‘Over Nye-Leckelant en ’t Elshout’ zijn gebeurtenissen boven water gekomen, die anders mogelijk uit het oog verloren waren. Daardoor kan ook aandacht worden besteed aan inmiddels bijna vergeten slachtoffers uit de dorpen.

Onderwerpen die aan de orde komen: De aanloop tot de Tweede Wereldoorlog (mobilisatie, stemgedrag in de gemeente); de slachtoffers (alhier geboren en/of wonende dorpsgenoten of in Nieuw-Lekkerland om het leven gekomen militairen); de arbeidsinzet ofwel de (gedwongen) tewerkstelling, met medewerking  van ereburger Kees Stam; bombardementen en beschietingen; de Luchtbescherming; vorderingen en inbeslagnames; humor en honger; de bevrijding met een zwarte rand en de afrekening met NSB’ers  en andere landverraders.

‘s Middags wordt de lezing gegeven voor de bewoners van ’t Waellant en andere (oudere) belangstellenden, die ’s avonds niet in staat zijn om te komen. Aanvang 15.00 uur. ’s Avonds wordt op dezelfde locatie, de lezing herhaald voor de overige dorpelingen. Aanvang 20.00 uur. De toegang voor de lezingen en de tentoonstelling is vrij.

’t Waellant aan de Ooievaar in Nieuw-Lekkerland.

Deel dit bericht via...