ALBLASSERDAM – Tussen de Groene Zoom en basisschool De Twijn in Alblasserdam is een nieuwe voetgangersbrug geplaatst. De gemeenteraad stelde hier vorig jaar 95.000 euro voor beschikbaar. Woensdag 12 april 2023 is de brug feestelijk in gebruik genomen. Wethouder Marten Japenga en kinderen van de school knipten met een grote schaar een lint door. Vervolgens werden er nog drie boompjes geplant.

“Er is nu een veilige voetgangersverbinding gecreëerd voor de school en gebruikers. Door de aanleg van de nieuwe voetgangersbrug spreiden we de verkeersstromen. Zo vergroten we de bereikbaarheid en neemt de drukte af. Voor een goed leefklimaat van de boom zijn er naast de brug groenvoorzieningen getroffen. Ook zijn er verkeersvoorzieningen getroffen en hekken geplaatst zodat de functie van het voetpad duidelijk is,” zo laat de gemeente Alblasserdam weten.

In het raadsvoorstel dat is goedgekeurd wordt als beoogd effect vermeld: “Het verminderen van de hoeveelheid langzaam verkeer tussen het gemotoriseerde verkeer aan de Weversstraat en Parallelweg en het bieden van een veiligere route voor fietsers van en naar IKC De Twijn. Hiervoor is een brugverbinding nodig over het water naar de Groene Zoom. Om hier het fietsverkeer op een goede manier de juiste richting heen te leiden, leggen we de brug schuin en passen we de inrichting aan de zijde van de Groene Zoom aan. Zo voorkomen we dat fietsers over het wandelpad langs het water rijden. Dit verbetert de verkeerssituatie ook aan de Groene Zoom. De brug zal aan de zijde van het schoolplein worden afgesloten met een hek. Zo kan het schoolplein buiten openingstijden worden afgesloten. De brug is het verlengde van het gemengde pad vanaf de Groene Zoom. De brug zal daarom in beginsel voor gemengd gebruik zijn voor fietsers en voetgangers. Als dit bij de drukke tijden logistieke problemen geeft kan de school hierop zelf sturen naar behoefte.”

Verder is te lezen: “Tijdens de piekperiodes van brengen en halen ontstaat een grote verkeersdrukte rondom de huidige ingang van IKC De Twijn. Hierbij ontstaan onoverzichtelijke en verkeersgevaarlijke situaties. Door de mengeling van, met name jonge fietsers en gemotoriseerd verkeer, bestaat hierdoor gevaar voor aanrijdingen. In het belang van de verkeersveiligheid van de meest kwetsbare verkeersdeelnemers is het wenselijk om een veiligere route te bieden naar een verkeersluwere straat de Groene Zoom aan de andere zijde van de watergang.”

De brug moet zo’n zestig jaar mee kunnen, voordat deze weer aan vervanging toe is. Het volledige raadsvoorstel over de brug is hier te downloaden.

 

Deel dit bericht via...